Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Som postihnutý. Znamená to, že aj chudobný?
Zdielať na

Som postihnutý. Znamená to, že aj chudobný?

BRATISLAVA / Bremeno, ktoré príroda, či osud nadelili ľuďom s ťažkým zdravotným postihnutím, si celý život ponesú nielen oni, ale aj ich blízki. Navyše takto postihnutých ľudí tlačí k zemi ešte aj chudoba. Na mieste je preto niekoľko otázok. Zlyháva štát? Mal by sa o svojich postihnutých občanov starať lepšie?

Hranica chudoby je definovaná

Na Slovensku žije viac ako 228 tisíc občanov, ktorí poberajú nejakú formu invalidného dôchodku. Mnohí z nich, sú na hranici chudoby, ktorá je presne číselne definovaná. "V roku 2012 to bolo 326,34 eura na mesiac," upresnil Martin Halás, hovorca Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív.

V tom, koľko zdravotne postihnutých občanov Slovenska je ohrozených chudobou, sa ministerstvo a mimovládna organizácia nezhodnú. "76 percent je pod hranicou chudoby," dodal Martin Halás.

Štát poskytuje rôzne príspevky

"Tie štatistiky pri naozaj korektnom narábaní s číslami hovoria o trochu priaznivejších číslach. A síce o 22 percentách invalidných osôb, ktoré sú na hranici rizika chudoby," povedal Michal Stuška, hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. To je približne 33 tisíc osôb na Slovensku.

Štát podporuje zdravotne ťažko postihnutých, napríklad vytváraním chránených dielní či príspevkami na zdravotné pomôcky. Celkové výdaje na sociálnu ochranu sú však nižšie ako je európsky priemer.

Slovensko je na chvoste štatistík

"Priemer EU je 19,6 percenta, Slovensko má približne polovicu z toho a teda 11,9 percenta. Sme úplne na konci, na chvoste EÚ, pred nami je Lotyšsko, Rumunsko, Maďarsko, všetkých 26 krajín," upresňuje Martin Halás.

"Podľa môjho názoru by nemal štát celoplošne zvýšiť sociálnu pomoc, ale robiť všetko preto, aby tí, ktorí môžu pracovať aj pracovali. Všetky verejné inštitúcie by v tomto mali ísť vzorom," dodal Viliam Páleník, ekonóm z Ekonomického ústavu SAV.

100 eur mesačne pre štyroch

Často to vyzerá tak, že štát necháva podporu postihnutého človeka na pleciach jeho príbuzných. Svoje o tom vedia aj manželia Kellenbergerovci, rodičia dvoch autistických synov. "Keď zaplatíme všetky účty, zostane nám ani nie 100 eur na živobytie na celý mesiac pre štyroch," hovorí o neľahkých životných podmienkach Marcela Kellenbergerová.

Koncom roka vláda chystá zvýšiť príspevok za opatrovanie."Zatiaľ je však predčasné špecifikovať v akej miere dôjde ku zvýšeniu príspevku," dodal Michal Stuška.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy