Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Invalidita podľa percent. Ako sa určuje stupeň postihnutia?
Zdielať na

Invalidita podľa percent. Ako sa určuje stupeň postihnutia?

BRATISLAVA / Ľudia so závažným zdravotným postihnutým majú občas pocit, že z procesu hodnotenia ich invalidity sa vytratil ľudský prístup a že ich len chladne škatuľkujú. Duševná choroba 50 až 80 percent, nádorové ochorenia podľa štádia liečby 30 až 80 percent, postihnutie pohybovej sústavy od 10 do 50 percent. Tušíte, z akej tabuľky pochádzajú tieto údaje? Z prílohy číslo štyri zákona o Sociálnom poistení, podľa ktorého sa určuje, či máte alebo nemáte nárok na invalidný dôchodok.

40 % neznamená invaliditu

Dnes na Slovensku poberá invalidný dôchodok v priemernej výške 260 eur takmer 228 000 ľudí. Percentá invalidity sa určujú podľa zákona - a nie je to tak, že sa zrátajú za všetky zdravotné ťažkosti.

"Keď má pacient 40 percent, invalidný nie je, musí mať 41 percent," vraví doktorka Veronika Majtánová, riaditeľka odboru lekárskej posudkovej činnosti Sociálnej poisťovne.

Aj šéfka posudkových lekárov v centrále Sociálnej poisťovne uznáva, že táto metodika často budí u pacientov dojem, že ich hodnotia úradníci a nie lekári. "Naozaj tá matematika, ten aritmetický striktný prístup, nie je tá najvhodnejšia voľba," dodala Majtánová. 

Každopádne zákon je zákon a tak je vhodné ho poznať a vedieť napríklad aj to, že na invalidný dôchodok nestačí mať zdravotné postihnutie. "Zákon totiž stanovuje, určuje ešte ďalšie 2 podmienky. Získanie potrebného obdobia dôchodkového poistenia a skutočnosť, že poistenec ešte nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok," povedala riaditeľka z Odboru metodiky dôchodkového poistenia Michaela Putecová.

Systém hodnotenia nie je nemenný

Sociálna poisťovňa sa stretáva s názorom, že jej lekári majú nariadené znižovať percento invalidity. Štatistiky vravia, že to tak nie je. Rovnako ako zdravotný stav, ani systém jeho hodnotenia, nie je nemenný.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články