Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
10 dní od krachu TipTour. Cestovku má bezdomovec!
Zdielať na

10 dní od krachu TipTour. Cestovku má bezdomovec!

BRATISLAVA / Od vyhlásenia krachu cestovky Tip Tour už ubehlo 10 dní a klienti stále nevedia či na dovolenku pocestujú alebo kedy a v akej výške im peniaze vrátia. Pritom v deň vyhlásenia krachu konateľ cestovky oznámil, že o dva dni opäť cestovku otvoria, no stále sa tak nestalo.

Na webovej stránke cestovnej kancelárie TipTour sa 17. mája objavil odkaz o úpadku. Dnes, o 10 dní neskôr  už nenájdete ani to.  Teda žiadny telefonický kontakt a kamenné pobočky sú tiež zatvorené. Klientov, ktorí sa obrátili na poisťovňu, kedže to bolo posledné odporúčanie zo strany konateľa, je už viac ako 170. Doklady o zaplatení zájazdu odovzdali, no peniaze nemajú.


"Čakáme stále na oficiálne oznámenie cestovnej kancelárie o krachu," povedala Lucia Muthová, hovorkyňa poisťovne Allianz.

Cestovka TipTour na webe úpadok oznámila no poisťovni dodnes nie. Podľa šéfa asociácie cestovných kancelárii, ktorý sa na kameru dnes odmietol vyjadriť nám v rozhovore cez telefón potvrdil, že cestovka TipTour už má nového majiteľa. Podľa informácie, ktorú priniesol Nový čas je súčasným majiteľom cestovky český občan Petr Jelínek, ktorý však adresu trvalého pobytu uvádza mestký úrad v Zlíne a teda sú dve možnosti. Je podnikateľ, ktorému poštu doručujú na mestský úrad, alebo je bezdomovec. Situáciu to poriadne zamotáva a to v neprospech klientov.


"Nemôžeme vyplatiť klientom ani zálohy, musíme čakať na informácie," dodala Lucia Muthová. Podľa právničky Lucie Kurilovskej by preto  klienti v takomto prípade nemali čakať len na stanovisko poisťovne, ale obrátiť sa by mali aj na políciu.  Ich cestu k vráteniu peňazí to môže urýchliť.

SYN: lucia kurilovská, právnička
pokiaľ sú podozrenia, že ide o špekulatívne konanie zo strany spoločníka, bolo by dobré konať aj podľa trestného zákona a podať podnet na trestné stíhanie.

Krach TipTour

Známa cestovná kancelária Tip Tour skrachovala 17. mája. Dôvodom boli astronomické dlhy. Problémom však môže byť, že predávala aj zájazdy na tohtoročnú letnú sezónu. TipTour priznal krach aj na svojej internetovej stránke. Spoločnosť sa dostala do finančných problémov a nie je schopná uhradiť záväzky, uvádza sa okrem iného na webe.

O klientov, ktorí sú aktuálne v zahraničí, sa postará Allianz- Slovenská poisťovňa. Tam má cestovka uzatvorenú zmluvu pre prípad úpadku. A to na poistnú sumu 430 000 €. "Ďakujeme Vám za 23 ročnú priazeň a ospravedlňujeme sa Vám za vzniknutú situáciu," napísal Jozef Barta z TipTour.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

noviny.sk, ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy