Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Úver od štátu dostanú už len manželia
Zdielať na

Úver od štátu dostanú už len manželia

BRATISLAVA / Ak ste sa doteraz nevedeli s priateľom či priateľkou dohodnúť na svadbe, máme tu ďalší dôvod, prečo by ste sa mali zobrať. Štát totiž plánuje dávať výhodnejšie pôžičky už len tým, ktorí sa preukážu sobášnym listom. Je to vraj nová stratégia štátu na podporu rodiny.

Podpora má byť najadresnejšia

Ministerstvo dopravy navrhuje, aby výhodnejšie pôžičky od štátu dostávali už len muž a žena, ktorí sú spolu oficiálne zosobášení a ktorí tvoria rodinu aj na papieri. "Podmienky pre získanie zvýhodnených úverov sú nastavené tak, aby bola podpora čo najadresnejšia - ide predovšetkým o mladé rodiny, ktoré si zabezpečujú svoje prvé bývanie," informuje štátna radkyňa ministerstva dopravy Gabriela Jarošková.

Ministerstvo argumentuje tým, že mladé rodiny s deťmi majú podstatne vyššie náklady na život ako zamestnaný jednotlivec, a preto aj pomoc musí byť určená tým, ktorí ju potrebujú viac.

Obmedzenie aj vo veku

Zatiaľ to funguje tak, že aj dvaja slobodní ľudia, ktorí zarábajú mesačne menej ako triapolnásobok životného minima, teda 681 eur, môžu získať úver z fondu.  Po novom už budú obmedzení aj vekom - a teda budú musieť mať menej ako 36 rokov a navyše k žiadosti o pôžičku budú musieť doložiť aj sobášny list.

Výnimka sa bude vzťahovať na odchovancov detských domov, aj keď budú slobodní a na domácnosti, v ktorých žije človek s ťažkým zdravotným postihnutím.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy