Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koľko máme na svete zlata? Odhadom aj 17 tisíc ton
Zdielať na

Koľko máme na svete zlata? Odhadom aj 17 tisíc ton

SVET / Zlato fascinuje ľudí odjakživa, naši predkovia z neho vyrábali rituálne predmety, sošky, posmrtné masky a časom sa stalo celosvetovo uznávaným platidlom. Aj v súčasnosti sa z neho vyrábajú nielen šperky. Ľudia, ktorí nedôverujú peniazom, si udržujú hodnotu svojich úspor práve investovaním do zlata.

V zlate máme 1,27 miliardy eur

Presné čísla neexistujú, ľudia získavajú zlato zo zeme odhadom už viac ako 6 000 rokov. Už niekoľko storočí pred Kristom sa stalo zlato obľúbeným a všeobecne uznávaným platidlom aj v podobe mincí. Neskôr boli zlatom kryté štátne bankovky. Slovensko má tiež svoje zlato, i keď fyzicky sa nachádza v Bank of England.

"NBS spravuje zlato  v hodnote viac ako 1milión 17-tisíc trojských uncí zlata, čo je vlastne 31,6 ton zlata. V eurovom vyjadrení predstavuje táto hodnota 1,27miliardy eur," informuje hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová.

Novodobé čísla komplikujú politické režimy. Napríklad Čína aj dnes zahmlieva, koľko zlata vlastne má a ťaží a v niektorých krajinách sa doluje aj nelegálne. Na zlate je zaujímavé aj to, ako koluje, mince i iné zlaté predmety už boli nespočetnekrát roztavené a nanovo vytvarované.

Zlato aj konzumujeme

"Všetko zlato, ktoré ľudia v priebehu dejín vydolovali, dodnes existuje. To znamená, že napríklad ak vlastníte zlaté hodinky, časť zlata v nich možno získali zo zeme Rimania pred 2 000 rokmi," vysvetľuje investor, odborník na zlato James Turk.

Po prvý raz v dejinách ľudstva však zlato aj konzumujeme. Občas doslovne, ako súčasť ultraluxusných pokrmov či nápojov. No zlato aj míňame, je súčasťou moderných technologických výdobytkov, v prístrojoch je však prítomné v takom drobnom množstve, že sa ho neoplatí recyklovať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy