Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Daň z nehnuteľnosti. Na podanie máte čas do konca januára
Zdielať na

Daň z nehnuteľnosti. Na podanie máte čas do konca januára

Ak ste si minulý rok kúpili byt, pozemok či kanceláriu, do konca januára musíte podať daňové priznanie z nehnuteľnosti. Týka sa to občanov aj firiem a túto povinnosť treba splniť aj vtedy, ak ste nehnuteľnosť zdedili alebo ju dostali ako dar. Samotná daň sa platí neskôr.

Daň z nehnuteľnosti sa vybavuje na iných úradoch ako dane z príjmu. " V tomto prípade je správcom dane nie daňový úrad, ale miestne príslušný mestský alebo obecný úrad. Teda tam aj podáva daňové priznanie," uviedla hovorkyňa Finančného riaditeľstva Gabriela Dianová.

Daň z nehnuteľností nie je rovnaká pre celé Slovensko, ale každá obec či mesto si schvaľuje svoje sadzby. Majiteľ nehnuteľnosti, ktorú nadobudol v roku 2012, akurát musí do konca januára podať priznanie, platiť však bude spolu s ostatnými neskôr. "Počká si, kým mu príde rozhodnutie z toho miestne príslušného správcu dane," dodáva Dianová. 

Bratislava vyberie 54 miliónov

Dane z nehnuteľností sú jedným z najvýznamnejších príjmov obcí a miest. Napríklad kasu hlavného mesta to obohatí o niekoľko desiatok miliónov eur. "Dovedna na dani z nehnuteľnosti by sme mali vybrať asi 54 miliónov, z toho firmy zaplatia 43 miliónov a občania 11 miliónov," uviedol hovorca mesta Bratislava Ľubomír Andrássy.

Čo sa týka bytov, dve najväčšie mestá republiky sú rozdelené do troch zón podľa princípu, čím bližšie k centru, tým vyššia daň. Z ostatných krajských miest majú najvyššiu sadzbu za štvorcový meter bytovej plochy v Banskej Bystrici a najnižšiu v Žiline. Menšie mestá a obce majú spravidla nižšie sadzby.

Dohodnite si splátky

Ak občan nemá dosť peňazí, aby zaplatil túto daň naraz, obce bývajú ochotné dohodnúť sa na viacerých splátkach. Kto však daň z nehnuteľností nezaplatí do 15-tich dní od doručenia výmeru, riskuje zbytočnú pokutu. Tá môže byť od 5 do 3 000 eur. Daň z nehnuteľností nemusí každý platiť v plnej výške, pretože obce a mestá zvyknú poskytovať rôzne úľavy starším ľuďom, ťažko zdravotne postihnutým, či občanom v hmotnej núdzi.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy