Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Parkovanie pri priechode? Takto sa to dá aj bez pokuty!
Zdielať na

Parkovanie pri priechode? Takto sa to dá aj bez pokuty!

Zákon o cestnej premávke presne definuje, kde vodič stáť nemôže. Existujú však spôsoby, ako vyhlášku obísť. Napríklad, môžete stáť aj tesne pred priechodom pre chodcov, ak toto miesto slúži ako zárobková činnosť pre samosprávu.

Prispievate samospráve? Tak môžete!

"V prípade, že účastník cestnej premávky zastane s vozidlom pred vyznačením priechodu pre chodcov vo vzdialenosti menšej ako päť metrov, dopúšťa sa priestupku," tvrdí banskobystrická policajná hovorkyňa Jana Vrbická.

Toto však neplatí, ak na takomto zaparkovanom aute dokáže zarobiť samospráva. "Avšak v konkrétnom prípade, vo Fiľakove, vodič môže stáť a nedopúšťa sa žiadneho priestupku," dopĺňa Vrbická.

Stačilo k tomu málo. Nakresliť čiary a zaviesť parkovné. Keby ste na tomto mieste zastali pred zavedením parkovaného, zaplatili by ste pokutu, ale teraz, keď prispejete pre mesto, pokojne tu môžete stáť. Zrazu tu policajti nekontrolujú to, či stojace autá zacláňajú chodcov, ale to, či ste zaplatili parkovné.

Za parkovné sa platí aj v sobotu

"Výstavba a správa ciest je financovaná z daní, ľudia sú teda aj majiteľmi pozemkov, preto by logicky nemali platiť za státie na vlastnom pozemku," myslí si redaktor portálu menejstatu.sk Martin Bulák.

Výber parkovného vo Fiľakove má aj iné zvláštnosti. Tabuľa upozorňuje na parkovacie hodiny, tie tu však nie sú. Lístky sa predávajú v potravinách a trafike.

Ďalšou raritou je fakt, že sa za parkovné platí aj v sobotu. Napríklad v takej Bratislave či v Budapešti cez víkend neplatíte. Vo Fiľakove áno a či si zoženiete parkovací lístok, to je už na vašej šikovnosti.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy