Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Podnikanie u nás. Sme lepší ako susedia!
Zdielať na

Podnikanie u nás. Sme lepší ako susedia!

Ak sa vám nepáčia podmienky podnikania na Slovensku, nech vás hreje pri srdci, že sme na tom lepšie, ak naši susedia. Hoci o singapurskom systéme zatiaľ smieme len snívať, zároveň sa môžeme tešiť z úspechu našej krajiny. Svetová banka si posvietila na 185 krajín a vyhodnotila jednotlivé podnikateľské prostredia.

A tento prieskum sa opakuje každý rok. Vo svetovom rebríčku sme skončili na príjemnom 46. mieste, ktoré sme si zároveň obhájili. Kladné to je hlavne ak prihliadame na fakt, že sme pred Maďarmi, Poliakmi a Čechmi. Tak ako sa na začiatku tabuľky už tradične objavuje Singapur, či Hongkong, tak na konci africké štáty ako Eritrea, Kongo, či Čad.

Uvidí sa čo bude o rok

Keď sa na hodnotenie pozrieme detailnejšie, tak svetová banka videla u nás zlepšenie vo výbere daní. Tento systém sa má ale zmeniť. Práve teraz prebiehajú v parlamente búrlivé debaty o zrušení rovnej dane. Opozícia nadšená nie je. Kým na jednej strane hovorí minister financií Peter Kažimír, že sa menia dane, „aby sa zefektívnila správa daní a zabezpečil sa efektívnejší výber štátnych príjmov,“ svetlo sveta uzreli aj iné názory. Podľa Richarda Sulíka z opozičnej SaS „kombinácia týchto faktorov môže spôsobiť veľké škody na slovenskej ekonomike.“

Keďže SMER má väčšinu a svoje zákony si presadí, ako zapôsobia na možnosti podnikania u nás, uvidíme v hodnotení svetovej banky už o rok.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy