Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ženy verzus muži alebo havarijné poistenie po novom
Zdielať na

Ženy verzus muži alebo havarijné poistenie po novom

Ženy si siahnu do peňaženiek o čosi hlbšie. Prečo? Aby bola v poisťovníctve medzi mužmi a ženami rovnosť. Možno ste to ani netušili, ale nepomer bol evidentný najmä pri havarijnom poistení.

Ženy spôsobujú menej nehôd

Tu je príklad. Ak by ešte dnes 40-ročná žena a 40-ročný muž uzavreli životné poistenie s dĺžkou trvania 15 rokov s poistnou sumou 100-tisíc eur, žena by mesačne platila za rovnaký produkt o 37 eur a 82 centov menej ako muž.

"Napríklad pri poistení áut sa bralo do úvahy, že ženy spôsobujú menej dopravných nehôd," objasnila hovorkyňa poisťovne Allianz-Slovenská poisťovňa Lucia Muthová. A tiež sa dožívajú vyššieho veku. 

Tomu všetkému je ale koniec. Matematicko-poistné vzorce sa musia upraviť. "Po 21. decembri tohto roka už nebude možné pri výpočte poistného rozlišovať medzi pohlaviami," vysvetlil Andrej Králik k Ekonomickej komisie na Slovensku.

Od decembra sa to má zmeniť

"Rozdiel bude od decembra v tom, že ženy budú zrovnoprávnené s mužmi, čo sa týka výšky poistného, teda pri niektorých produktoch budú platiť viac," dodala Muthová.

Otázne ale dnes ešte je, či sa to do našej legislatívy dostane včas. "Ministerstvo urobí všetko preto, aby sa to stihlo v termíne a využije na to všetky legitímne nástroje," potvrdila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy