Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kauza Čierna labuť. Miliónové projekty sa sťahujú
Zdielať na

Kauza Čierna labuť. Miliónové projekty sa sťahujú

V kauze Čierna Labuť - narýchlo podpísaných žiadostí na 50-miliónové dotácie z Eurofondov určených do odpadového hospodárstva, nastala zásadná zmena. Jeden z úspešných predkladateľov prevažne predražených projektov na milióny, sa zrejme zľakol policajného prešetrovania celej kauzy. Svoj nejasný projekt jednoducho stiahol.

Televízia JOJ kauzu Čierna Labuť otvorila ešte v lete. Spoločnosť Black Cygnus podľa nášho zdroja stiahla celý svoj projekt. Všetky žiadosti, ktoré mala podané s týmto projektom a aj úspešnú žiadosť, podpísanú bývalým ministrom Józsefom Nagyom na dotácie v sume takmer 6 miliónov eur. 

Spoločnosť stiahla svoje návrhy

Spoločnosť tak je z kola von a svojim konaním potvrdila, že niečo s jej projektom nie je v poriadku. Evidentne sa tak zľakla ministerského vyšetrovania, ktoré iniciovala TV JOJ v priebehu leta svojím podnetom. A taktiež aj prešetrovaním celej kauzy, ktorú má na starosti Úrad boja proti korupcii v Banskej Bystrici a ktoré je dozorované Úradom špeciálnej prokuratúry v Pezinku. 

Ušetríme 6 miliónov

Stiahnutie žiadostí na miliónové dotácie samotnou Black Cygnus pre daňových poplatníkov Európskeho spoločenstva znamená, že neprídeme o takmer šesť miliónov eur. Tie chceli štátni úradníci vyliať do zrejme schránkovej firmy s nejasným pozadím. "V prípade prebieha vyšetrovanie, preto v súčasnosti nie je možné poskytnúť žiadne informácie," uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa prezídia policajného zboru. Pre úplnosť informácií spoločnosť Black Cygnus od začiatku odmietala komunikovať s TV JOJ o ich projekte či zámere.

Podozrivá firma

V 41 žiadosťach o dotácie v sume 50 miliónov eur z Operačného programu Životné prostredie boli uchádzačmi prevažne mestá a obce, ako aj pár podnikateľov, medzi ktorými je aj firma Black Cygnus. Tá na predmet podnikania, s ktorým nemá žiadne skúsenosti,  dostala sumu takmer 6 miliónov eur.

Táto firma s exotickým názvom  bola podľa obchodného registra založená začiatkom roka 2011. Až koncom roka si v živnosti rozšírila predmet činnosti aj o "Podnikanie v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom". Nepochybne zámerne.

Už začiatkom tohto roka totiž schvaľovacia komisia ministerstva životného prostredia mala na stole jej projekt, v ktorom si požiadala o nenávratnú finančnú pomoc v miliónoch eur. Konateľka firmy Katarína Svetlíková žiadosť o stretnutie, na ktorom by objasnila pozadie projektu, odmietla.

Kompletné znenie predmetnej žiadosti spoločnosti Black Cygnus nájdete TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy