Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podozrivé dotácie v envirorezorte. Príklad hovorí za všetko
Zdielať na

Podozrivé dotácie v envirorezorte. Príklad hovorí za všetko

Takmer 50 miliónové dotácie údajne narýchlo podpísané bývalým vedením ministerstva životného prostredia idú do predražených projektov. Tie predložili aj starostovia menších obcí. Televízia JOJ už poukázala na podozrivé odsúhlasenie žiadosti na dotácie, ktoré má získať istá súkromná firma. A vraj sa s tým už nedá nič urobiť.

Splnili zákon, ale...

"Vy potrebujete nájsť pri kontrole systémovú chybu, aby ste vedeli zrušiť podpísané žiadosti a tú som nenašiel," tvrdí minister životného prostredia Peter Žiga. 

Po našom upozornení, že úradníci exministra Nagya navrhli odsúhlasiť takmer 6 miliónovú dotáciu aj neznámej firme s nejasným pozadím Black Cygnus, TV JOJ o možnosť vyjadriť sa k podozrivo a na rýchlo odsúhlaseným dotáciám, požiadala aj Asociácia podnikateľov v odpadovom hospodárstve.

"Keď sme si porovnali s našimi skúsenosťami, vykonávame zber odpadov v rámci asociácie pre približne 3 milióna obyvateľov, tak niektoré projekty sú podľa nášho názoru 2- až 10-násobne predražené," tvrdí Peter Krasnes, prezident spomínanej asociácie.

Tak napríklad: Modelové mesto s počtom 50-tisíc obyvateľov by na vybudovanie zberného dvora potrebovalo zhruba 130 000 eur.

Fico sa vyjadriť odmieta

Obci Kalinkovo, ktoré má menej ako 1200 obyvateľov ide ministerstvo z eurofondov vyplatiť dotáciu v sume takmer 900 000 eur, teda Kalinkovu schválili úradníci takmer 7-násobne predražený projekt.

"Nesie to vysoké znaky netransparentného rozhodovania, prípadne bojím sa povedať, že korupčného rozhodovania," tvrdí Radovan Kazda z Konzervatívneho inštitútu.

K podozrivo schváleným žiadostiam na 50-miliónové dotácie sme chceli získať názor aj samotného premiéra Fica. Podľa vyjadrení jeho hovorkyne, zhodou okolností, bývalej hovorkyne práve exministra Nagya, ktorý ich podpísal, je zbytočné, aby sa ku kauze Fico vyjadroval. keď sa ňou zaoberá jeho minister, teda terajší šéf životného prostredia, Peter Žiga.

Najnovšie stanovisko Ministerstva životného prostredia SR ku celej kauze nájdete TU.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy