Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Podozrivé dotácie v envirorezorte! Milióny firme bez skúseností
Zdielať na

Podozrivé dotácie v envirorezorte! Milióny firme bez skúseností

Televízia JOJ má k dispozícii desiatky žiadostí na dotácie, ktoré získala aj firma s nečitateľným podnikateľským pozadím. Ide o spoločnosť, ktorá vznikla rok predtým, ako požiadala o miliónové dotácie. Podľa bývalého šéfa životného prostredia Jószefa Nagya projekty podpísal, lebo ich jeho úradníci odobrili. Žiadosti na dotácie, o ktorých je reč, boli podpísané narýchlo, tesne po voľbách.

V 41 žiadosťach o dotácie v sume 50 miliónov eur z Operačného programu Životné prostredie boli uchádzačmi prevažne mestá a obce, ako aj pár podnikateľov, medzi ktorými je aj firma Black Cygnus. Tá na predmet podnikania, s ktorým nemá žiadne skúsenosti,  dostala sumu takmer 6 miliónov eur.

Mladá firma, skúsenosti žiadne

Táto firma s exotickým názvom  bola podľa obchodného registra založená začiatkom roka 2011. Až koncom roka si v živnosti rozšírila predmet činnosti aj o "Podnikanie v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom". Nepochybne zámerne.

Už začiatkom tohto roka totiž schvaľovacia komisia ministerstva životného prostredia mala na stole jej projekt, v ktorom si požiadala o nenávratnú finančnú pomoc v miliónoch eur. Konateľka firmy Katarína Svetlíková žiadosť o stretnutie, na ktorom by objasnila pozadie projektu, odmietla.

Milióny im ostanú

Súčasné vedenie envirorezortu s podpísanými žiadosťami vraj už nič nedokáže urobiť. "Súčasné vedenie ministerstva považuje za zvláštne, že sa tak stalo dva dni po parlamentných voľbách. Projekty sme podrobili prísnemu skúmaniu, nenašli sme však zákonný dôvod na zmenu rozhodnutia," uviedol hovorca ministerstva Maroš Stano.

Exminister vraj nič podozrivé nezaznamenal

Bývalý šéf rezortu József Nagy (Most-Híd), tvrdí, že dôveroval odborným zisteniam schvaľovacej komisie. Teraz dúfa, že milióny reálne skončia tam, kde majú. "Mne to odporučili, tak to asi mali správne vyhodnotené. Mohol som aj ja zastaviť dotácie, ale keďže som nemal žiadne indície, prečo zastavovať, tak som nezastavoval," reagoval.

Spomínaná firma má teda milióny eur istých. A pritom, samotní úradníci ju označili pri hodnotení za spoločnosť s podpriemernými skúsenosťami, ktorá ani nevie, ako a kde svoje produkty následne umiestni na trhu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy