Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Podozrivé dotácie. Otázky za 50 miliónov eur
Zdielať na

Podozrivé dotácie. Otázky za 50 miliónov eur

S rýchlo podpísanými žiadosťami na takmer 50-miliónové dotácie súčasné vedenie rezortu Životného prostredia už nevie nič urobiť. Pre televíziu JOJ to potvrdil samotný minister Peter Žiga. Medzi firmami, ktoré dotáciu získali, sa navyše objavila firma, akú si môžete založiť aj vy vo vašej garáži.

Splnili zákon

Na čerpanie dotácii do odpadového hospodárstva má Slovensko krátku dobu. Je to dôvod, prečo takmer 50 miliónov eur, narýchlo, dva dni po voľbách, schválilo bývalé vedenie životného prostredia viac ako štyridsiatke žiadateľov? Prečo ale takmer 6 miliónov eur odklepli aj súkromnej firme, ktorá s odpadmi podniká len formálne, pár mesiacov, to sa pýta aj terajší šéf rezortu. "Tiež je to pre mňa zaujímavé, ale splnili zákon," hovorí minister zdravotného prostredia Peter Žiga. 

Podľa našich informácií väčšinu projektov v zozname žiadateľov o dotácie posudzoval uznávaný expert na odpadové hospodárstvo Peter Galovič. Práve on označil projekt neznámej firmy Black Cygnus za vyhovujúci. "Potrebujem súhlas ministerstva, že môžem o mnou posudzovaných žiadostiach s vami hovoriť," tvrdí Galovič.

Aj tak projekt označili za vyhovujúci

A čo je zaujímavé? Keď úradníci škrtajú neúspešným žiadateľom o dotácie ich projekty už pre formálne nedostatky, v prípade tejto firmy je to úplne inak. Napriek tomu, že nevedela v projekte podľa Galoviča dostatočne preukázať z čoho chce vyrábať a vlastne aj pre koho, označil jej projekt za vyhovujúcu. A tak má tento žiadateľ, z tajomným názvom v preklade, Čierna Labuť, takmer istých 5,7 desatín miliónov eur.  "Splnili body v príručke," dodáva Galovič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy