Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Megachaos na daňových úradoch. Zabudnite na úver!
Zdielať na

Megachaos na daňových úradoch. Zabudnite na úver!

Potrebujete úver na nový byt či splátku auta? Môžete mať vážny problém! Tak ako naša diváčka z Bratislavy. Úradníci na daňových úradoch vám totiž nemusia vystaviť včas potvrdenie o tom, že ste slušný občan a máte splnené všetky záväzky. Dôvod? Nefungujúce počítače...

Bez potvrdenia z Daňového úradu vám banka vo väčšine prípadov nedá úver. Chce si byť totiž istá, že ak napríklad podnikáte, máte splnené všetky záväzky voči štátu. A tak jej peniaze nebudú ohrozené napríklad exekúciou.

Banka vidí problém

Dostať sa však k takémuto potvrdeniu môže byť problém. Čo ešte nedávno trvalo niekoľko hodín, dnes potrvá možno aj niekoľko týždňov. "Zákon nestanovuje lehotu na vydanie tohto potvrdenia," argumentuje hovorkyňa Daňového úradu SR Gabriela Dianová.

A vy môžete prepásť ponuku výhodnej pôžičky. Alebo čo je ešte horšie, pre bankových manažérov sa stanete menej dôveryhodným klientom...

To, že nie je všetko v úplnom poriadku, uznal aj minister financií. Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) totiž odvolal šéfa Finančnej správy Igora Krnáča. Jeho funkciou poveril doterajšiu generálnu riaditeľku sekcie ciel Máriu Machovú.

Vo svojej funkcii by mal pritom skončiť aj poverený riaditeľ Kompetenčného centra finančných operácií Miroslav Mikulčík. "Pani Machová ma informovala o tom, že ak bude poverená, tak jedným z jej rozhodnutí bude odvolanie Miroslava Mikulčíka, čo som zobral na vedomie,“ uviedol v pondelok Mikloš.

Vinníkov je vraj dosť...

Ministerstvo financií chce problematickú situáciu v daňovom informačnom systéme riešiť aj zvolaním riadiaceho výboru projektu Unitas a chce vytvoriť aj stálu pracovnú skupinu, ktorá by sa venovala riešeniu problémov.

Nezvládnutie situácie vedením finančnej správy pri prechode na nový informačný systém je podľa Ivana Mikloša jedným z dvoch dôvodov súčasných problémov. Druhým je podľa jeho slov nesúčinnosť firmy Novitech, ktorá bola pôvodným dodávateľom informačného systému.

„Ivan Mikloš zlyhal politicky aj odborne a nemôže sa zbaviť zodpovednosti tak, že odvolá nejakého nižšie postaveného úradníka. Ivan Mikloš si zaslúži, aby ho prezident zbavil poverenia viesť ministerstvo financií. Trváme aj na zvolaní schôdze NR SR a chceme, aby sa týmito otázkami zaoberala," povedal šéf Smeru Robert Fico.

Daňový_úrad_Bratislava_interiér

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy