Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozlúčili sa s misionárkou Veronikou, chcela byť pochovaná v Južnom Sudáne
Zdielať na

Rozlúčili sa s misionárkou Veronikou, chcela byť pochovaná v Južnom Sudáne

NAIROBI / So sestrou Veronikou, ktorá minulý týždeň zomrela v kenskom Nairobi, sa lúčili jej priatelia a známi. Tragická smrť energickej misionárky je bolestivá nielen pre jej príbuzných a Kongregáciu, ale i pre bežných ľudí v Južnom Sudáne, kde ako lekárka pôsobila.

V pondelok v Nairobi odslúžili zádušnú omšu za sestru Veroniku Teréziu Ráckovú. Okrem sestier a kňazov z jej Kongregácie sa svätej omše zúčastnili aj  predstavitelia slovenskej ambasády. Do Kene pricestovala aj Veronikina 
70-ročná pokrvná sestra. Priatelia o sestre Veronike hovorili ako o 
láskavej a obdivuhodnej žene.

Spev v kostole

"Mala podobný zmysel pre humor ako ja, tak sme sa veľa smiali. No 
vedela byť aj vážna. Bola to žena hlbokej viery a tú dokázala prežívať 
radostne,"
hovorí Andrzej Dzida, poľský kňay pôsobiaci v Južnom Sudáne.

"Do konca života si ju budem pamätať, ako vždy veselo a radostne 
spievala v kostole,"
povedal otec Zachariah Angotowa. Sestra Veronika v nairobskej nemocnici podľahla strelným poraneniam. Tie  utrpela, keď v sanitke prevážala tehotnú ženu v juhosudánskom Yei. V nepokojnej krajine pôsobila od roku 2010 a viedla zdravotnícke centrum sv. Bhakity.

Výnimočná lekárka

“Bola výnimočná lekárka. Ľudia v Južnom Sudáne si veľmi vážili, čo  sestra Veronika pre nich robila. Najmä pre matky s malými deťmi," rozpráva Dzida.

"Je mučeníčka. Zomrela pri výkone svojho povolania. Matka, ktorú neskoro v noci pre komplikovaný pôrod prevážala do nemocnice prežila a jej deti – dvojičky tiež,” uviedol Angotowa.

Podľa najbližších, si sestra Veronika priala byť pochovaná v Južnom 
Sudáne, blízko ľudí, pre ktorých sa toľko obetovala. Nie je zatiaľ ale isté, či tamojšia vláda vydá patričné povolenia. Ak by sa tak nestalo, sestru Veroniku pochovajú v Keni.

V Nairobi je redaktorka Silvia Mabhena:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy