Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Južnom Sudáne postrelili slovenskú misionárku Veroniku Rackovú
Zdielať na

V Južnom Sudáne postrelili slovenskú misionárku Veroniku Rackovú

JUBA / Slovenskú misionárku Veroniku Teréziu Rackovú, ktorá pôsobí ako lekárka v Južnom Sudáne, postrelili príslušníci miestnej armády. Strely útočníkov ju vážne zranili. V pondelok 16. mája hodinu po polnoci sa vracala po odvoze pacienta do inej nemocnice, keď na jej auto zaútočili ozbrojenci. Informáciu priniesol Denník N, ktorý sa odvolal na Tlačovú kanceláriu konferencie biskupov Slovenska.

Podľa informácie z generalátu Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého je sestra Veronika momentálne v stabilizovanom stave. Po dvoch operáciách roztrieštenej panvy v miestnej nemocnici bola prevezená helikoptérou do Kene, kde ju čaká ďalšia operácia.

Zadržaní vojaci

Členka Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) sestra Veronika Racková je profesiou lekárka a pracuje ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V minulosti pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane.

Podľa lokálnych médií boli ako páchatelia činu zadržaní traja vojaci z armádnej jednotky tzv. "Joint Operation Unit“, rozmiestnenej v oblasti na zaistenie bezpečnosti civilistov počas noci. Minister informácií štátu Yei River Stephen Lodu Onesimo odsúdil incident ako "nedisciplinovaný a barbarský čin zo strany armády“, ktorý "musí ísť pred súd“. "Sanitky nemožno zastavovať počas jazdy po ulici, pretože majú osobitné povolenie od ministerstva zdravotníctva,“ citovalo jeho slová miestne Radio Easter.

Modlitba za sestru

"Prosíme o modlitbu za sestru Veroniku, za naše sestry v Južnom Sudáne a za tých, ktorí im v tejto ťažkej situácii pomáhajú. Nechceme z našich modlitieb vynechať ani kresťanov aj nekresťanov v Južnom Sudáne,“ píše vo svojej reakcii na incident sestra Monika Guzmická, predstavená komunity Misijnej kongregácie Sestier Ducha Svätého v Ríme.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy