Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Počet obetí útoku v Burkina Faso sa zvyšuje. Sú medzi nimi aj Európania
Zdielať na

Počet obetí útoku v Burkina Faso sa zvyšuje. Sú medzi nimi aj Európania

OUAGADOUGOU / Pri útoku teroristov na kaviareň a hotel v hlavnom meste Burkiny Faso Ouagadougou podľa najnovších informácií zahynulo 29 ľudí osemnástich národností. Medzi nimi je šesť Kanaďanov, dvaja Švajčiari, dvaja Francúzi, dve Ukrajinky, jeden Holanďan a jeden Portugalčan. Štátna príslušnosť ďalších nie je zatiaľ známa.

Pri útokoch v Ouagadougou zabili militanti z al-Káidy zabili 29 a zranili 56 ďalších.

Medzi doposiaľ známymi obeťami útokov je šesť Kanaďanov, päť občanov Bukriny Faso, dvaja Francúzi, dvaja Švajčiari, dve Ukrajinky, jeden Holanďan a jeden Portugalčan. Potvrdili to ministerstvá zahraničných vecí týchto krajín.

Väčšina z obetí boli humanitárni pracovníci.

Britská televízia BBC informovala, že že pri útokoch zahynul tiež americký misionár Mike Riddering, o ktorého smrti informovala jeho manželka prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Al Káida

Minister vnútornej bezpečnosti Burkiny Faso Simon Compaoré uviedol uviedol, že dohromady bolo z hotela Splendid a kaviarne Cappuccino oslobodených 176 rukojemníkov.

Vláda medzičasom oznámila zabitie štyroch útočiacich militantov napojených na teroristickú sieť al-Káida, medzi ktorými boli aj dve ženy. Traja džihádisti - z toho dve ženy - zomreli pri oslobodzovacej operácii hotela Splendid, štvrtý pri bezpečnostnom zásahu v neďalekom hotelovom zariadení Yibi.

Obľúbený u cudzincov

Hotel Splendid so 147 izbami aj neďaleká kaviareň Cappuccino boli obľúbené u cudzincov zo Západu. Útok na oba objekty podniklo v piatok večer komando štyroch útočníkov, ktorí sa do centra Ouagadougou dostali dvoma terénnymi autami. K zodpovednosti za akciu sa neskôr prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe

Pozrite si video z operácie na mieste útoku:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy