Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Teroristi zaútočili na hotel využívaný zahraničnými turistami, 29 mŕtvych
Zdielať na

Teroristi zaútočili na hotel využívaný zahraničnými turistami, 29 mŕtvych

OUAGADOUGOU / Bezpečnostné zložky Burkiny Faso v spolupráci so svojimi francúzskymi kolegami sa niekoľko hodín pokúšali dobyť džihádistami obsadený hotel Splendid v hlavnom meste Ouagadougou. Z objektu následne vyviedli 126 ľudí. Pri útoku zahynulo 29 ľudí. Operácia ďalej pokračovala, keď sa v blízkom hoteli zabarikádovali ozbrojení džihádisti.

Útok na hotel Splendid v meste Ouagadougou v africkej Burkine Faso si vyžiadal podľa ministerstva zahraničných vecí 29 obetí. Podľa miestnych televízií boli obete osemnástich národností. 

Podľa informácií francúzskeho ministerstva zahraničných vecí sú medzi obeťami dvaja Francúzi. Informácie o ďalších obetiach zatiaľ nie sú známe.

Zranených je 56 ľudí, tí ale podľa premiéra nie sú vo vážnom stave.

Niekoľkohodinová operácia

Bezpečnostné zložky republiky zabezpečili okolie hotela, ktorého sa v piatok večer zmocnila skupina útočníkov.

Po niekoľkohodinovej operácii sa im podarilo vyslobodiť z hotela 126 ľudí.

Al Káida

Podľa americkej organizácie SITE monitorujúcej internetové stránky militantov, sa k útoku na hotel Splendid prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM).

SITA

Jedna z očitých svedkýň pre webovú stránku francúzskeho magazínu Le Point uviedla, že útočníci hovorili medzi sebou po arabsky.

Podľa ministerstva zahraničných vecí Burkiny Faso útočníci prišli v piatok večer pred hotel dvoma terénnymi autami. 

Počet atentátnikov nie je známy, oficiálne informácie zatiaľ hovoria o štyroch mŕtvych útočníkoch.

Hon na atentátnikov

Okrem hotela útočníci strieľali aj na kaviareň Cappuccino na protiľahlej strane ulice. Časť oboch budov zachvátili plamene. Tam na terase objavili požiarnici minimálne desať tiel.

Ako informovali zahraničné agentúry, bezpečnostné operácie v okolí hotela pokračovali aj po ukončení akcie v hoteli Splendid. Dvaja ozbrojení džihádisti sa totiž zabarikádovali v blízkom hoteli. Podľa televízie CNN už ale aj táto akcia skončila.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy