Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdravotnou sestrou roka v New Yorku je Slovenka Marcela
Zdielať na

Zdravotnou sestrou roka v New Yorku je Slovenka Marcela

NEW YORK / Kým na Slovensku zdravotné sestry štrajkujú pre nespokojnosť s podmienkami práce, v USA majú sestričky úplne iný život. Slovenka Marcela Štenková je zdravotná sestra v New Yorku. Podmienky, v akých tam pracuje a výplata, ktorú za svoju prácu dostáva, sa nedajú so Slovenskom porovnávať. 40 dolárov za hodinu však nezarábala od začiatku. Cez deň musela pracovať a po nociach študovať.

Sestra roka

V Brooklynskej nemocnici v New Yorku je slovenská zdravotná sestra hviezdou. Obľúbili si ju nielen kolegyne, ale aj pacienti. Práve oni rozhodli o tom, že Slovenka tam bola ocenená ako najlepšia zdravotná sestra roka. Skromná Marcela však nechce vytŕčať z radu. "Robím to s láskou, rada sa starám o pacientov," hovorí Marcela Štenková.

Do Spojených štátov prišla v roku 1996. Neplánovala ostať dlho, zoznámila sa tu so Slovákom, ktorý do USA prišiel tiež iba na pár mesiacov. Nakoniec sa rozhodli ostať, a zosobášiť sa. "Dali nás dokopy naši priatelia," hovorí Slávo Štenko.

Ľudský prístup

Marcelu čakala drina. Napriek slovenskému vzdelaniu musela Američanom dokázať, že je schopná sa potrebné doučiť a začať pracovať v zdravotníctve. Pochvaľuje si prístup, moderné prístroje i to, že sa nestará o veľký počet pacientov, ako to je na Slovensku.

Jej pacienti ju poznajú po mene.
Marcela: "Ideš ku každému pacientovi a sa predstavíš, ja som tvoja sestrička, ak čokoľvek potrebuješ, tak sa môžeš na mňa spoľahnúť," dodáva Slovenka.

Vysoké platy

Bežná zdravotná sestra dokáže zarobiť 6-tisíc dolárov mesačne. Vo veľkých mestách ešte viac. Zárobky sestier závisia aj od toho, kde sa nemocnica, v ktorej pracujú, nachádza. Na Manhattane sú napríklad platy najvyššie. A nie je to iba o peniazoch. Sestry majú veľké právomoci a nepočúvajú iba príkazy lekárov.

Často sami určujú postup liečby. Američania sa o slovenské zdravotníctvo až tak nezaujímajú, no Slovenku si vziať nenechajú. "Stará sa dobre o tých najťažších pacientov, môžeme si len priať, aby sme mali viac sestier ako je Marcela," dodáva lekár Nikolaos I. Papamitskakis.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy