Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Smrť straší na zľadovatelých cestách. Ako treba jazdiť?
Zdielať na

Smrť straší na zľadovatelých cestách. Ako treba jazdiť?

Poľadovica či sneh na cestách by mali byť pre vodičov najväčšími výkričníkmi, aby svoju jazdu spomalili. V mnohých prípadoch však ani to vodičov neodradí a bez rešpektu naďalej držia nohu na plyne. Len za posledných pár dní sme vás informovali o niekoľkých tragických úmrtiach. Podpísalo sa pod ne práve nepriaznivé počasie v kombinácii s rýchlou jazdou.

Brzdná dráha sa zväčšuje, keď...

Za posledných pár dní sa práve kombinácia rýchlej jazdy a nepriaznivého počasia stala pre niekoľkých ľudí osudná. Auto roztrhané na kusy a motor vzdialený o 100 metrov ďalej. Dva vyhasnuté ľudské životy, medzi nimi spevák Peter Konček. Zrážka auta na zľadovatelej ceste s protiidúcim autom. Neprežil ani jeden z troch členov posádky. To sú jedni z tých čerstvých prípadov nehôd...

Šmyk totiž môžete dostať aj v 30 km rýchlosti. "Je dôležité si uvedomiť, že na zľadovatelej a zasneženej vozovke má vozidlo päťkrát dlhšiu brzdnú dráhu ako na suchej vozovke," upozorňuje Boris Gula, riaditeľ školy šmyku.

Zradná je aj voda, pozor na aquaplaning

Pri 50 km rýchlosti je na mokrej v porovnaní so suchou vozovkou brzdná dráha raz taká dlhá, na zasneženej dvakrát dlhšia, niekedy sa z ôsmich metrov pri vyššej rýchlosti môže stať až neuveriteľných 64 metrov!

Zradný je takisto obyčajný dážď. Ak v rýchlosti nabehnete na menšie "jazierko", hrozí vznik aquaplaningu. Vtedy sa medzi vozidlom a vozovkou vytvorí vrstva vody, na ktorej sa auto správa doslova ako na ľade. "Odporúčam spomaliť a nenabehnúť v 60-80-kilometrovej rýchlosti," tvrdia odborníci. "Nohy dole zo všetkých pedálov, vyradiť rýchlosť a držať ten volant, dokedy sa to vozidlo neustáli..."

TV JOJ

Súvisiace články