Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Študenti, chýbajú vám peniaze? Požičajte si ich od štátu
Zdielať na

Študenti, chýbajú vám peniaze? Požičajte si ich od štátu

Vysokoškoláci zbystrite pozornosť! Chcete študovať, no nemáte dosť peňazí? Poradíme vám, kde ich vziať. Požičať vám ich môže napríklad štát. Aké sú výhody tejto pôžičky?

O niekoľko týždňov sa po základných a stredných školách otvoria aj brány univerzít. Vysokoškoláci ale na štúdium potrebujú neporovnateľne viac peňazí. Mnohí cestujú, preto si musia platiť ubytovanie a celodennú stravu. Stále viac študentov preto žiada o pôžičku od štátu. Jej výška môže byť aj viac ako 1 300 €. Tento rok sa očakáva, že o peniaze požiada asi 3000 študentov.

Najväčšia výhoda študentskej pôžičky je v tom, že počas štúdia neplatíte úroky. A dokonca požičané peniaze nemusíte ani splácať. Táto povinnosť sa vás týka až dva mesiace po získaní diplomu. Potom už platíte trojpercentný úrok a ak sa náhodou ocitnete na Úrade práce, vaša dlžoba prechádza na ručiteľa.

Štát vám na jeden akademický rok môže požičať 1300 €. Peniaze nemusíte nijako dokladovať. Či ich teda použijete na kúpu televízora alebo na zaplatenie internátu či obedov je už vaša vec.

Doklad potrebujete iba v prípade, že si požičiate viac, maximálne však 2 655 €. Fond by mal vyhovieť  každému. Samozrejme, môžete si zobrať úver aj v komerčnej banke. Tu však platíte osempercentný úrok. Ak chcete žiadať o pôžičku od štátu, musíte tak urobiť najneskôr do 10. októbra.

Isifa

Súvisiace články