Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
E.coli v Košiciach! Prvé testy ju nepotvrdili, uvidíme v piatok
Zdielať na

E.coli v Košiciach! Prvé testy ju nepotvrdili, uvidíme v piatok

Črevná baktéria E.coli sa už dostala aj na Slovensko. Prvý prípad nakazeného zaznamenali v Košiciach. Lekári v súčasnosti zisťujú, či sa jedná o epidemický kmeň tohto ochorenia. S určitosťou tu budú vedieť až v piatok.

AKTUALITA: Ako informoval primár infektológ Ladislav Virág, najneskôr v piatok popoludní bude známe, či ide o epidemický kmeň E. coli vyvolávajúci krvavé hnačky s hemolyticko-uremickým syndrómom.

Dvadsaťpäťročného pacienta previezli do Košíc z prešovskej nemocnice vo veľmi vážnom stave. Zatiaľ však nie je jasné, či a o aký typ E.coli sa presne jedná. "Pacientovi sme urobili  ďalšie odbery a odoslali biologický materiál na mikrobiologické vyšetrenie. Nateraz nemožno jednoznačne vylúčiť, či sa nejedná o epidemický kmeň E. coli,“ povedal prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice a LF UPJŠ prof. MUDr. Ivan Schréter, CSc.

Pacient, u ktorého zistili prítomnosť E.coli, nebol vôbec v Nemecku. Ak by sa výskyt E.coli u pacienta potvrdil, bol by to prvý prípad výskytu tohto ochorenia na Slovensku. Zatiaľ s lekármi pacient komunikuje.

Pacient má porušené parametre v krvnom obraze a problém s funkciou obličiek. Okrem toho sú u neho badateľné drobné krvácania na koži čo potvrdila aj hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová. Vypočujte si jej vyjadrenie:

Čo vyvoláva ochorenia?

E. coli je baktéria, ktorá je stálou súčasťou črevnej flóry ľudí a zvierat. Existujú však určité kmene, ktoré sú schopné produkovať toxíny, medzi ktoré patrí aj súčasný epidemický kmeň E. coli (STEC) O104:H4 produkujúci shiga toxín 2 vyvolávajúci krvavé hnačky s hemolytickouremickým syndrómom (HUS).

Ako sa možno nakaziť?

Prenos patogénnych kmeňov E. coli je možný pri konzumácii alebo manipulácii s kontaminovanými potravinami ale aj pri kontakte s infikovanými zvieratami. Rizikom môže byť najmä konzumácia kontaminovanej zeleniny (uhorky, kapusta, špenát, šalát), nedostatočne tepelne upraveného mäsa, nepasterizovaného mlieka, nepasterizovaných ovocných štiav, syrov. Prenos je možný aj pri úzkom kontakte s infikovaným človekom. Opísaný bol aj prenos na personál pri ošetrovaní chorých osôb.

Preventívne opatrenia

Proti prenosu infekcií vyvolaným kmeňmi E. coli je dôležité dodržiavanie základných preventívnych hygienicko–epidemiologických pravidiel na zamedzenie kontaminácie pri spracovaní potravín a hotových produktov. Všetky druhy ovocia a zeleniny treba poriadne umyť a to najmä tie, ktoré nebudú tepelne upravované pred konzumáciou. Osobitnú pozornosť si vyžaduje hygiena rúk, ich riadne umytie pred prípravou, podávaním, alebo konzumáciou potravín,  po použití toalety, po manipulácii s čerstvou zeleninou alebo surovým mäsom, po kontakte s hospodárskymi, ale aj domácimi zvieratami, alebo po návšteve farmy či ZOO.

Pacient v nemocnici, v rohu baktéria E.coli

noviny.sk

Súvisiace články