Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vivárium pre nájdené zvieratá: Slúži aj na vedecké účely
Zdielať na

Vivárium pre nájdené zvieratá: Slúži aj na vedecké účely

NITRA / Plazy, ktoré zaistí polícia či colný úrad končia dočasne v opatere Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Preto tam pred 20-timi rokmi zriadili Vivárium. Postupne ho rozšírili a teraz slúži aj na vedecké účely. Ukážeme vám i najstaršieho obyvateľa vivária Vinca.

Vo Viváriu je miestnosť, kde končia zadržané, ale aj nájdené zvieratá. Do vnútra sa bežne len tak nikto nedostane, ide o miesto so špeciálnym režimom. Momentálne sú v ňom korytnačky, ktorých chov je už zakázaný. "Trachemys scripta elegans sa nemôže chovať pretože je považovaný za invázny druh," vysvetlil vedúci Vivária SPU v Nitre, Robert Kichner. Za roky fungovania tu už prichýlili a postarali sa o rôzne druhy plazov. Napríklad pred 10 rokmi im takto priniesli ohrozených jašterov, Varanov.

"Varanus prasinus z letiska, tak pri nich to je iné, pretože to zviera je v strese už len z transportu," dodal Kichner. Pašované zvieratá, ktoré mnohokrát nájdu colníci sú po transportoch často dovedené v zlom stave. Vo Viváriu sa ich hlavne snažia v prvom rade zachrániť. "Po tej úspešnej rehabilitácii pokračujú ďalej, to znamená do Národnej zoologickej záhrady a rozhodnú čo ďalej," dodal Kichner.


Vinco je najstarší obyvateľ Vivária. Má 40 rokov a je tu od úplného začiatku. Okrem priestorov pre zaistené zvieratá je tu aj druhá časť Vivária. Chovajú v ňom 150 plazov. Slúži pre výučbu detí, ale aj vedecké účely. Ako jediný na svete úspešne odoberajú ohrozeným plazom spermie. "V prvom rade zisťujeme, či sa to dá, zatiaľ sme zistili, že sa dá a analyzujeme, či je to zviera vôbec plodné," vysvetlil Kichner.

Súvisiace články