Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sporná budúcnosť Istropolisu: Niektorí odborníci ho chcú opravovať. Investor už má búracie povolenie
Zdielať na

Sporná budúcnosť Istropolisu: Niektorí odborníci ho chcú opravovať. Investor už má búracie povolenie

BRATISLAVA / Búrať či nebúrať? To je otázka, ktorou sa dlhodobo zaoberajú Bratislavčania pri pohľade na chátrajúci komplex Istropolis na Trnavskom Mýte. Súčasný majiteľ tam chce postaviť národné kultúrne a kongresové centrum. Lenže o búraní ešte rozhodnuté nie je a desiatky miliónov eur od štátu, na ktoré sa spoliehal, zrejme neuvidí.

Dnes už ikonická stavba Bratislavy dlhodobo chátra. Je zakonzervovaná, aj keď nie ohradená. Zároveň je však zapísaná na zozname pamätihodností. Odborníci tak dlhé mesiace vedú debaty o tom, či búrať alebo nebúrať. "Budovu sme kúpili v žalostnom a neudržateľnom stave, čo bol dôkaz, že o jej ochranu sa ani štát, ani teoretici architektúry dlhodobo nezaujímali," tvrdí generálny riaditeľ spoločnosti Immocap Martin Šramko. Hovorí investor, ktorý chce Trnavské mýto prestavať. Starý Istropolis zbúrať.

Národná kultúrna pamiatka to nie je. Napriek tomu sa však jeho budúcnosťou zaoberá aj pamiatkový úrad. Podľa neho ani odborníci nie sú jednotní, či budovu ponechať. "Pamiatkový úrad SR považuje spôsob revitalizácie priestoru Trnavského mýta s istou mierou zachovania hodnotných časti pôvodného areálu  ako “pamätihodnosti mesta“ za optimálne riešenie." stanovisko Pamiatkového úradu SR. Inými slovami, ak už búrať, tak aspoň zachovať cenné diela z budovy. Nový majiteľ to chce dodržať. "Projekt Nový Istropolis je aktuálne v povoľovacom procese, a v spolupráci s odborníkmi pripravujeme všetky hodnotné umelecké diela a prvky na ich opätovné použitie v novom projekte," hovorí Šramko. 

Lenže starosta mestskej časti ešte ako kandidát pred voľbami povedal, že Istropolis zbúrať nedovolí. V lete minulého roku developerovi odkázal, že ak splní podmienky, búrať môže. "Medzi odbornou verejnosťou panuje veľká diskusia, že čo bolo hlavným dôvodom zmeny tohto postoja," zakladajúci člen občianskej platformy TÍM BRATISLAVA Martin Greguš. "Starosta názor nezmenil. Od začiatku hovorí, že nedovolí zbúrať Istropolis bez náhrady," informuje hovorca starostu MČ Bratislava - Nové Mesto Marek Tettinger. 

Teda ak zachová kultúrnu funkciu, môže. Odborníci sa obávajú, že prím budú hrať nové byty. "Významné zvýšenie zastavanosti na Trnavskom Mýte. Odborne a medzi odborníkmi sa hovorí až o dvojtretinovom zvýšení zastavanosti," hovorí Greguš. 

Lenže je tu ďalší problém. Jednou z podmienok starostu na búranie bolo toto. "Vybudovanie nového Istropolisu nesmie byť viazané na získanie dotácie," povedal starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Rudolf Kusý. Hovoríme o dotácii 60 miliónov od štátu na národné kultúrne a kongresové centrum. Istropolis je jedným z troch uchádzačov. Nedávno to vyzeralo, že aj zvíťazil. Lenže posledné slovo má ministerstvo financií. Igor Matovič v tom vidí kšeft. "To je naozaj obrovská hanba. Jedna veľká veľká hanba, podľa mňa osobne až podvod," tvrdí minister financií Igor Matovič. 

Dvojročný proces rozhodovania, kde a hlavne kto postaví kultúrne a kongresové centrum, sa tak zrejme začne odznova. Medzitým už Istropolis koná. "Investor požiadal o vydanie búracieho povolenia a splnil všetky zákonom stanovené požiadavky," informuje Tettinger.  Je už teda takmer isté, že Istropolis pôjde dolu. Otázne je už len kedy a nakoľko sa investor spoliehal na 60 miliónovú dotáciu od štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy