Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máme za sebou výnimočne teplý rok aj začiatok zimy. Čo sa udeje s hmyzom a zvieratami?
Zdielať na

Máme za sebou výnimočne teplý rok aj začiatok zimy. Čo sa udeje s hmyzom a zvieratami?

BRATISLAVA / Máme za sebou výnimočne teplý rok aj začiatok zimy. Potom udreli tuhé mrazy, zrazu sa oteplilo, a zase začalo mrznúť - ako na hojdačke. Podľa meteorológov premenlivé počasie zrejme bude pokračovať aj na jar a moľno i v lete. Sťahovavé vtáctvo je zmätené, ani odletieť, ani zostať. Ideálne podmienky na zimný spánok nemajú ani medvede a ktovie, ako to bude s hmyzom.

Teplá zima - zle je, mrazivá zima - zle je. Tá tohoročná je mrazivá aj teplá, tak teda aká je?  Uplynulý december patril v histórii medzi najteplejšie a rovnako aj celý rok 2020.  "Na severnej pologuli - Amerika, Európa, Ázia, bol naozaj najteplejší," povedal meteorológ Peter Jurčovič.


Najteplejší v histórii merania. Nahromadené teplo v oceáne potom ovplyvňovalo aj decembrové počasie. "Tak to dopadlo aj počas Vianoc," konštatuje Jurčovič.

​Ďalším 40-ročným rekordom je ozónová diera, ktorá sa v decembri našťastie zacelila. Teplé jesenné počasie pokračovalo aj začiatkom nového roka, ale pár dní po Troch kráľoch odrazu udreli štipľavé mrazy. "Boli sme aj na úrovni rekordov, mínus 25 sme mali, v Žiline bol prelomový rekord, o týždeň na to padali rekordy najvyššej dennej teploty," objasnil meteorológ.


December bol mimoriadne teplý a tak napríklad aj medvede veľmi dlho ponocovali, až do polovice januára. "Teploty išli dole, napadlo viac snehu a pravdepodobne si už všetci išli ľahnúť," povedal zoológ Robin Rigg.
Dlho však nepoležali, oteplilo sa a na mnohých miestach zmizol sneh. "Je predpoklad, že niektorí jedinci by sa mohli zobudiť," dodal Rigg.

V minulosti zaľahli už začiatkom decembra. Iné tvory akými sú netopiere, ježkovia, škrečky, plchy alebo sysle hibernujú bez ohľadu na počasie a to počas celej zimy do jari. Iba medvede spánok prerušujú podľa počasia. Ľudová slovesnosť hovorí, že zima má byť tuhá. "Je dôležité, aby to vymrzlo, až potom bude zdravý rok," konštatuje meteorológ Jurčovič.

Či je zima tuhá, teplá, alebo kolísavá, príroda si s tým poradí.  "Je možné, že práve pri vlhkých a teplých zimách sa premnožia rôzne huby a rôzne patogény, ktoré "škodlivý" hmyz vyničia,"  informoval riaditeľ Ústavu zoológie SAV Dušan Žitňan. Hmyz všeobecne je dôležitý pre celý ekosystém. Je potravou pre vtáctvo, ryby, obojživelníky, ale aj cicavce. "Keď sa premnožia komáre, tak mnohé druhy rýb a vtákov majú fantastický úžitok," ozrejmil Žitňan.


Táto kolísavá zima však mätie aj sťahovavé vtáctvo. Ani poriadne odletieť, ani zostať. "Ešte nejaký mráz bude a takáto premenlivosť počasia bude pokračovať aj vo februári a možno aj v ďalších mesiacoch," vysvetlil meteorológ Jurčovič.

Vyzerá to tak, že až do jari, potom sa oteplí, ale dych zimy sa ešte zrejme vráti. "Koniec apríla a začiatok mája asi bude dosť studený, tam už prichádzajú ľadoví muži," uzavrel Jurčovič.

Súvisiace články