Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sčítanie obyvateľov začne elektronicky už 15. februára. Otázka národnosti rozdeluje parlament
Zdielať na

Sčítanie obyvateľov začne elektronicky už 15. februára. Otázka národnosti rozdeluje parlament

BRATISLAVA / Termín asistovaného sčítania obyvateľov sa posunie. Zmenu schválili poslanci pre zlú epidemickú situáciu. Elektronické sčítanie obyvateľstva sa pritom začne už 15. februára. Práve tí ľudia, ktorí sa nevedia sami pomocou počítačov alebo mobilov sčítať, sa budú môcť zapojiť neskôr s pomocou asistentov. Zároveň sa na poslednú chvíľu rozprúdila diskusia, či v otázke o národnosti budú môcť byť uvedené na výber dve možnosti.

Doščítavanie pomocou asistentov sa presúva na obdobie od 1. apríla do 31. októbra. Asistované sčítanie počas epidemickej situácie na Slovensku by totiž mohlo ohroziť najmä tie najzraniteľnejšie skupiny seniorov."Obyvatelia neporušia zákon, pokiaľ počkajú do 1.4. na ďalšie inštrukcie," povedala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov Jasmína Stauder.


Ščítanie je zo zákona povinné a kto má doma počítač alebo mobil s internetom mal by využiť pôvodný termín ščítania a to obdobie medzi 15. februárom až 31. marcom."V zmysle zákona sa máte sčítať elektronicky. To znamená, že skutočne asistované ščítanie je určené len pre tých obyvateľov , ktorí nutne potrebujú pomoc asistenta, či už mobilného alebo stacionárneho," pokračuje Stauder.


Kým jeden problém je vyriešený prichádza druhý a to otázka o druhej národnosti, ktorá rozdeľuje poslancov na dva tábory. Pri jednej z otázok je možné uviesť aj dve národnosti. A práve to prekáža poslancovi za OĽaNO Jurajovi Gimešovi. "Tá spoločenská diskusia, ktorá sa rozprúdila teraz v posledných týždňoch, tak tá úplne chýbala vtedy, keď sa táto možnosť zavádzala do týchto hárkov," uviedol  poslanec.


Kým jeden politik maďarskej národnosti je proti, naopak druhý práve tento návrh pre pár rokmi presadzoval."Máme tu veľmi veľa ľudí, ktorí majú rôznorodé korene. Buď u deti z tzv. zmiešaných manželstiev. Jeden rodič je z jednej menšiny, druhý rodič z druhej menšiny, alebo jeden rodič Slovák," povedal bývalý splnomocnenec pre menšiny Ábel Ravaz.


Okrem lepšieho rozhodovania pre ľudí, ktorí pochádzajú z takýchto rodín si viacerí koaliční poslanci taktiež myslia, že možnosť vybrať si dve národnosti nám prinesie presnejšie informácie.  "Veľmi poznačenou skupinou môžu byť Rómovia, kde odhadom polovica z nich doma nerozpráva rómskym jazykom ale napríklad maďarským alebo slovenským,"  vyhlásila na tlačovej konferencií Vladimíra Marcinko, poslankyňa zo Za Ľudí.

Posledné sčítanie obyvateľov sa konalo v roku 2017. V archívnej reportáži Adama Zavřela sa dozviete ako dopadlo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy