Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Porazila NBS: Najvyššia obytná budova "Klingerka" ponúka bývanie s kráľovským výhľadom
Zdielať na

Porazila NBS: Najvyššia obytná budova "Klingerka" ponúka bývanie s kráľovským výhľadom

BRATISLAVA / Teraz sa pripravte na to, že pôjdeme poriadne vysoko. Dokonca najvyššie na Slovensku, minimálne čo sa rezidenčných budov týka. A výhľad je naozaj kráľovský.

Klingerka svojimi 115m, porazila 111m budovu NBS. Neoficiálne má však ešte o pár metrov viac."Ten najvyšší bod je tam kde je umiestnená atika, jeho výška je cca tej atiky 118m a pri takýchto výškových stavbách musíte mať umiestnené na najvyššom bode svetlo pre lietadlá a to je ten najvyšší bod, ktorý bude a ten bude mať 120m. Ale my uvádzame tú strechu tej stavby a preto 115m," povedal projektový manažér stavby Peter Medla.


Popri úctyhodnej výške má však táto budova neobykle malú šírku."Sme dokázali vytvoriť pomerne úzku, by som povedal až jedinečne úzku štítovú fasádu. Na úrovni niekde do 12m," informoval architekt Pavol Franko.

Jedinečné sú aj niektoré stavebné postupy, vďaka ktorý sa hrubú stavbu podarilo dokončiť o 2 mesiace skôr ako bol pôvodný plán. "Použili sme prvýkrát na Slovensku tzv. levitujúce lešenie. Sme lešenie rozdelili na dve polovičky. Horná polovica je ukotvená vlastne v strede budovy," uviedol výkonný riaditeľ J&T REAL ESTATE Pavol Pelikán.

Takto vysoké budovy musia mať zabudovaný aj vlastný mobilný signál, inak by si majitelia najvyššie položených bytov, pravdepodobne nezatelefonovali.

Súvisiace články