Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
ONLINE: Parlament zvolil za kandidáta generálneho prokurátora Maroša Žilinku
Zdielať na

ONLINE: Parlament zvolil za kandidáta generálneho prokurátora Maroša Žilinku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Uchádzačmi o post generálneho prokurátora sú Jozef Čentéš, Ján Šanta, Rastislav Remeta, Juraj Kliment, Maroš Žilinka, Ján Hrivnák a Tomáš Honz. Voľba generálneho prokurátora prebehne prvého decembra.

Voľba sa presúva, šéfa prokuratúry budú voliť 1. decembra. Hlasovať sa bude verejne. Zmenu termínu voľby schválili poslanci. Návrh na zmenu predložil podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) na návrh všetkých štyroch koaličných poslaneckých klubov. O funkciu sa uchádza sedem kandidátov - Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka. Generálneho prokurátora menuje do funkcie prezident SR. 

Ústavnoprávny výbor NR SR v pondelok 23. novembra večer po ukončení verejného vypočutia odobril všetkých siedmich kandidátov na funkciu generálneho prokurátora. Potvrdil tak, že spĺňajú podmienky na tento post. Kandidátov vypočúvali počas troch dní, pôvodne malo vypočutie trvať len dva. Uchádzači odpovedali na otázky členov výboru, zástupcov prezidentskej kancelárie ako aj prítomných poslancov parlamentu. Každý z kandidátov vystupoval pred výborom niekoľko hodín. 

Vypočúvanie kandidátov 

Vo štvrtok, 19.novembra, sa začalo vypočúvanie kandidátov na post generálneho prokurátora. V prvý deň vypočula komisia nominantov Jozefa Čentéša, Tomáša Honza a Jána Hrivnáka. Na každého z nich mala komisia otázky, na ktoré odpovedali viac ako 3 hodiny. Členovia ústavno právneho výberu sa pýtajú otázky, ktoré sú zásadné a konkrétne. Jozefa Čentéša sa napríklad komisia pýtala prečo ho v roku 2011 aj po legitímnom zvolení vtedajší prezident Ivan Gašparovič odmietol vymenovať kvôli presvedčeniu, že jeho vymenovanie je politizované.

Jednou z dôležitých otázok, ktorú sa pýtajú kandidátov je prečo dnes prokurátori hovoria o tom, že prokuratúra je naozaj skorumpovaná, tie vzťahy sú tam extrémne alebo aj prečo máme stíhaného bývalého prokuratúra aj špeciálneho prokuratúra. Doplňujúcou otázkou je prečo v týchto veciach nekonali a nepodali trestné oznámenie, keď mali toto dianie tzv.,,pod strechou". 
"Poslancom som vysvetlil môj postoj a povedal som, že viac ako to, že som sa ozval, či neozval bolo to, že som sa v roku 2010 postavil Trnkovi tvárou v tvár. To bolo viac ako ozývať sa, kritizovať niektoré veci. Druhý dôvod bol ten, že som sa počas celej doby tak na okresnej ako aj na generálne prokuratúre sústredil na zákonné vybavovanie trestných vecí," odpovedal na otázku prvý vypočúvaní Jozef Čentéš.  

​V piatok boli vypočutí dvaja kandidáti. Ako prvého vypočuli jediného neprokurátorského nominanta, sudcu Juraja Klimenta. Otázky sa týkali nielen jeho dôveryhodnosti, ale aj jeho knihy o kauze Cervanová, ktorú písal spolu s Petrom Tóthom. Počas vypočúvania Peter Tóth uverejnil status, v ktorom odpovede Klimenta označil sa klamstvo. Podľa International Transparency bol presvedčivý. Naopak podľa TIS Rastislav Remeta prepadol. Počas jeho ,,grilovania" povedal, že zlyhali jednotlivci na najvyšších pozíciách prokuratúry, ale v systéme chybu nevidí. Vypočúvanie prvého kandidáta trvalo viac ako šesť hodín a druhého takmer päť hodín. Komisia sa rozhodla, že prokurátor Šantu už v piatok nevypočuje a bude vypovedať v pondelok. Súčasťou pondelkového výsluchu bude aj vypočutie posledného kandidáta Maroša Žilinku. 

Šanta je pripravený pred poslancami hovoriť konkrétne a obsiahlo na všetky aj osobné otázky. Šanta je jeden z najvýkonnejších a úspešných prokurátorov. Ročne podáva min. 5 obžalôb. Dnes ich má na konte takmer 100. Medzi jeho vyhraté kauzy s celospoločenským významom patria odsúdené prípady aktérov nebankových subjektov - Fruni či Majský a spol. Jeho obžaloba dostala za mreže aj samozvaného kráľa Zemplína Mikuláša Varehu, ktorého dlhé roky polícia vyšetrovala pre podozrivé uplatňovanie si neoprávnených odpočtov DPH. Až keď prípad prevzal ako prokurátor Šanta, veľkopodnikateľa Varehu žalovať a ten skončil vo výkone trestu. Práve pre Šantu je od leta 2018 vo väzbe a s neprávoplatným odsúdením na 19 rokov Marian Kočner. Šanta mu preukazuje falšovanie takzvaných miliónových televíznych zmeniek. Ján Šanta je takmer 16 rokov zaradený na Úrade Špeciálnej prokuratúry ako špecialista na ekonomickú trestnú činnosť. Považuje sa za kariérneho prokurátora a lojalistu, ktorý v prokuratúre chce zotrvať v dobrom aj v zlom.

Kandidáti na post generálneho prokurátora: 

  • Jozef Čentéš 
  • Ján Šanta 
  • Juraj Kliment
  • Rastislav Remeta
  • Maroš Žilinka
  • Tomáš Honz
  • Ján Hrivnák

Rada prokurátorov na post generálneho prokurátora oficiálne nominovala Jozefa Čentéša . Podporili ho aj ombudsmanka, viaceré právnické vysoké školy, ale aj slovenská komora exekútorov. Čentéša už v minulosti parlament zvolil za generálneho prokurátora, ale vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho nevymenoval. Okrem Čentéša bol ako kandidát navrhnutý aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied nominoval do funkcie generálneho prokurátora sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta.

Poslanci zo strany OĽANO navrhujú prokurátora Rastislava Remetu, ktorý je vo vedení etickej komisie prokuratúry. Slovenská advokátska komora (SAK) navrhuje na post generálneho prokurátora SR prokurátora Maroša Žilinku. Potvrdila to hovorkyňa SAK Alexandra Donevová. "Domnievame sa, že generálnym prokurátorom by mal byť kandidát, ktorý fungovaniu prokuratúry rozumie a zároveň má vysoký morálny aj odborný kredit,” povedala Donevová.

Ďalším kandidátom na generálneho prokurátora SR je Tomáš Honz z úradu špeciálnej prokuratúry. Potvrdila to šéfka poslaneckého klubu strany SaS Anna Zemanová, ktorá ho nominovala. "Ide o kandidáta, ktorý spĺňa základné podmienky, pričom jeho morálne vlastnosti a doterajší život dávajú záruku, že bude funkciu generálneho prokurátora vykonávať riadne a čestne. Taktiež preukázal potrebnú odvahu a vo svojej minulosti nemá nič, čo by ho mohli skompromitovať a čím by bol vydierateľný, ako sme toho boli svedkami v minulosti," povedala. Právnická fakulta Trnavskej univerzity navrhla ako kandidáta na Generálneho prokurátora SR Jána Hrivnáka. 

Voľbu sledujeme online:

Súvisiace články