Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Exkluzívne zábery: Takto zasahovali kukláči v Pente, prokurátor navrhol Haščákovi väzbu
Zdielať na

Exkluzívne zábery: Takto zasahovali kukláči v Pente, prokurátor navrhol Haščákovi väzbu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prokurátor podal návrh na vzatie do väzby spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Ten je obvinený z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. V rukách polície skončil v utorok popoludní, keď policajné komando obsadilo sídlo spoločnosti v Bratislave. Televízia JOJ získala exkluzívne zábery zo zásahu.

Utorok, 1. decembra, 16:00 v Bratislave do budovy Digitalparku v Petržalke vtrhla skupina ozbrojených policajtov z protiteroristickej jednotky. Na 50 mužov v kuklách a so samopalmi v rukách sa pozerajú náhodní okoloidúci, ktorí v budove pracujú. Dve poschodia sú vyhradené pre finančnú skupinu Penta. Policajti si to namierili rovno tam. "Boli použité prostriedky policajného zásahu voči radovým, bežným zamestnancom, ktorí nie sú z ničoho obvinení," uviedol hovorca Penty, Martin Danko.

"Je to smiešne, že teda to obvinenie sa vznáša na základe skutočností, ktoré teda boli známe, to obvinenie mohli vzniesť pred pol rokom, pred trištvrte rokom, rozhodli sa teraz, takže niečo za tým je," uviedol advokát Martin Škubla. Už v roku 2015 sa objavili podozrenia, že bývalý SISkár Ľubomír Arpáš predal nahrávku Gorila Jaroslavovi Haščákovi. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik trestné stíhanie zastavil, po pol roku sa začalo znova. Haščák aj Arpáš to popreli. "Je to totálny nezmysel. Nikomu som nič nepredal," uviedol v roku 2015 Arpáš.

Lenže Arpáš sa v Pente zamestnal. Špekulovalo sa, či privysoké zárobky neboli defakto plácou za nahrávku. "Nespomínam si, či to bolo šesť miliónov, nemám to spočítané. Ale išlo o činnosť, ktorá bola reálna. Bola to odmena za naše služby," dodal Arpáš.

Exsiskár Ľubomír Arpáš je už vo väzbe. Zadržali však aj jeho manželku, ktorá tiež v tajnej službe pracovala. Spolu s Jaroslavom Haščákom v policajných celách čakali na rozhodnutie prokurátora, či pre nich bude žiadať väzbu. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dnes na Špecializovaný trestný súd návrh na väzbu dvoch osôb stíhaných pre korupčnú trestnú činnosť a trestný čin legalizácie príjmov z trestnej činnosti. U jednej osoby z dôvodu útekovej a kolúznej a u druhej z dôvodu kolúznej väzby," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúra Jana Tökölyová. Útekovú a kolúznu väzbu navrhuje prokurátor pre Jaroslava Haščáka a pre Darinu Arpášovú len kolúznu väzbu. 

Jaroslavovi Haščákovi hrozí 20 rokov za mrežami. O tom, či bude stíhaný väzobne by mal špecializovaný trestný súd rozhodnúť už zajtra. "V tejto chvíli môžeme uviesť akurát to, že návrh prokurátora je nedôvodný už len preto, že nie je splnená materiálna podmienka väzby, keďže ani obvinenie J. Haščáka v tejto veci nie je dôvodné," dodal Haščákov advokát Škubla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy