Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aké vitamíny nám v tele počas jesene chýbajú? Na zvýšenie imunity majú vplyv tieto faktory
Zdielať na

Aké vitamíny nám v tele počas jesene chýbajú? Na zvýšenie imunity majú vplyv tieto faktory

BRATISLAVA / S nástupom jesene sa postupne vytráca možnosť mať na dosah čerstvú zeleninu a ovocie, čo môže viesť k zníženiu imunity. Aké vitamíny nášmu telu v tomto období najviac chýbajú a ako si zvýšiť imunitu prezradil v rozhovore pre Ranné noviny TV JOJ vedec a odborník na výživu Milan Sedliak.

Podľa Milana Sedliaka platí to, čo celý rok: treba primerane jesť, dobre sa hýbať, primerane spať a vyhýbať sa stresu. "Hýbať by sme sa mali každý deň, ísť na nejakú prechádzku aspoň 5 až 6-krát do týždňa a to aj seniori a náročnejšie veci na kondičku tak trikrát do týždňa," radí Sedliak. 

Ľudskému telu zrejme najviac chýba vitamín C a tým, že nám v jesennom období chýbajú aj slnečné lúče, tak je to aj vitamín D. "Dobrým zdrojom vitamínu D je losos, hovorí sa, že aj kapor, treštia pečeň, ale určite by som pridal aj vitamín v doplnkoch, ideálne vo forme D3," dodáva Sedliak. Horná odporúčaná dávka je 2000 medzinárodných jednotiek, čiže ak človek naraz skombinoval vitamín D v tabletke s rybou, nič vážne sa nestane. 

Podľa Sedliaka sa dá teoreticky vitamínom D aj predávkovať. "To by ste ale museli dlhodobo jesť vysoké dávky. Vitamín C je trošku iný, pretože je rozpustný vo vode, čiže vyslovene sa nepredávkujeme, ale tiež to nie je dobré, pretože môže spôsobiť iné problémy a zbytočne to zaťažuje systém," vysvetlil na záver odborník na výživu. 

Súvisiace články