Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
8 dôvodov, prečo partnerské vzťahy nefungujú
Zdielať na

8 dôvodov, prečo partnerské vzťahy nefungujú

Zdroj: archív Stanislav Ličko

INZERCIA /  V poslednom období sa veľa hovorí o tom, že vzťahy dlho nevydržia. Od partnera máte neraz veľké očakávania a vaše požiadavky sa nemusia vždy naplniť. Na to, aké sú najčastejšie dôvody nefungujúcich partnerských vzťahov, sme sa opýtali vzťahového poradcu Stanislava Lička.

1. Vzťah s nesprávnou osobou

Môže sa vám to zdať ako banálny dôvod, ale pravdou je, že nie každý sa hodí ku každému. Nie nadarmo sa hovorí, že medzi dvomi musí ísť o súzvuk tela aj duše. Ak nie ste kompatibilní, nepasujete si k sebe ani ako osobnosti. V takom prípade na nie je vine nikto z vás. Je to prirodzená situácia. Je dobré sa takýchto nekompatibilných vzťahov vyvarovať.

2. Veľké očakávania

Tiež hľadáte veľkú lásku ako zo sladkých amerických filmov či juhoamerických seriálov? Máte nároky na výšku, váhu, vzdelanie či farbu vlasov? Ak áno, ihneď s tým prestaňte! Len určitá farba vlasov vás totiž neuspokojí. Základom dobrého a fungujúceho vzťahu je nemať zbytočne veľké očakávania, že vás druhá osoba urobí šťastnou.

3. Nesprávna predstava partnerského vzťahu

Keď sa dvaja dajú dohromady, veľmi rýchlo zistia, že majú rozdielnu predstavu o partnerskom vzťahu. Niektorí preferujú byť blízkymi kamarátmi s benefitmi, iní zase očakávajú, že partner sa vzdá všetkých svojich priateľov, známych a bude sa venovať iba partnerke. Predstavu, ako by mal fungovať a vyzerať partnerský život, je potrebné si prediskutovať hneď na začiatku každého vzťahu. Iba tak sa vyhnete sklamaniu či nenaplneniu svojich túžob a očakávaní.

----------------------------------------------------------------------------------

Tematický podcast k téme: 25 tipov, ako oživiť partnerský vzťah

https://soundcloud.com/novymuz/13-podcast-25-tipov-ako-ozivit-partnersky-vztah 

---------------------------------------------------------------------

4. Vyjadrujete lásku iným spôsobom

Na prvý pohľad ide o zložitú tému, ktorá však má jednoduché princípy. Ženy sú omnoho viac emocionálnejšie. U mužov prevláda racionalita a princíp hľadania riešenia. Zatiaľ čo ženy lásku vyjadrujú dotykmi, objatiami, pusou alebo inými drobnosťami, u mužov to je neraz inak. Majte preto na pamäti, že ak vám partner nevyjadruje lásku presne tak, ako vy jemu, neznamená to, že vás nemá rád. Nesnažte sa mu však nanútiť spôsoby, ktoré pre neho nie sú prirodzené.

archív Stanislav Ličko

5. Nesúlad v sexuálnej oblasti

Či chcete, alebo nie, toto je jeden z najčastejších dôvodov rozchodov partnerov či manželov. Sexuálny život a intimita sú totiž nerozlučnou súčasťou každého vzťahu. Ak však jeden z partnerov cíti v tejto oblasti nenaplnenie, má iné očakávania, môže to viesť k frustrácii a postupnému chradnutiu intimity. Je potrebné, aby partneri o sexuálnom živote otvorene hovorili a neustále pracovali na jeho zdokonaľovaní. Iba tak sa vyhnú nesúladu i kríze v tejto oblasti.

6. Stavanie bariér

Partner či manžel je človek, ktorý by vám mal byť najbližší a ku ktorému by ste mali byť otvorení a úprimní. Otvorený rozhovor o svojich pocitoch, názoroch a dojmoch je neoddeliteľnou súčasťou psychohygieny každého vzťahu. Mnohí sa však dopúšťajú chýb, keď stavajú pomyselné bariéry vo vzťahu a majú obavy zájsť cez hranicu svojej zraniteľnosti. Nebojte sa odhaliť svoje zranenia a otvoriť svoje srdce. Iba tak bariéry medzi vami nadobro zmiznú.

7. Neschopnosť konštruktívne komunikovať

Čoraz častejším dôvodom problémov v partnerskom vzťahu je neschopnosť konštruktívne komunikovať s tým druhým. Je potrebné si uvedomiť, že váš partner je živá bytosť so svojimi emóciami, názorom a očakávaniami, zaslúži si úctu a rešpekt. Nemožno zamieňať vaše potreby s potrebami oboch či nedať priestor tomu druhému. Ak chcete mať dlhodobý vzťah, bez schopnosti konštruktívnej komunikácie to nepôjde.

8. Nedokážeme byť sami sebou

Keď idete na prvé rande, vždy sa snažíte urobiť čo najlepší dojem. Dbáte o svoj zovňajšok, z rukáva vytiahnete tie najlepšie historky. Na dlhoročný vzťah to však nestačí. Zahoďte spoločenské masky a buďte sami sebou. Nehrajte sa na takých, akí nie ste. Partner vás vidí a je s vami aj vtedy, keď sa necítite okúzľujúco alebo ste nahnevaný. Byť samým sebou je tak cennejšie ako dokonalá vizáž.