Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Knižné tipy od Buna: Kniha o nespravodlivo odsúdených či psychotriler
Zdielať na

Knižné tipy od Buna: Kniha o nespravodlivo odsúdených či psychotriler

BRATISLAVA / Mať poruke dobrú knihu sa oplatí. Napríklad keď sa pokazí počasie, tak ako tento týždeň v našich končinách. Stačí len otvoriť a to, čo je za oknami vás prestane trápiť. S literárnym publicistom Milanom Bunom sa pozrieme na novinky, ktoré priniesla knižná jar.

John Grisham prichádza s novinkou Strážni anjel 

"V tejto novinke sa zameral na nespravodlivo odsúdených, nevinných, ktorých sú stovky, tisíce vo väzeniach. Ide o prípad Cullena Posta. Je to právnik, kňaz, ktorý pracuje pre neziskovú organizáciu, ktorá sa venuje práve tým justičným omylom. Snaží sa dostať nevinne odsúdených z väzenia. Grisham sa inšpiroval skutočným príbehom texaského väzňa, ktorý sa dostal za vraždu manželky do väzenia a polícia nejako zbabrala vyšetrovanie, sudcovia pristupovali flagrantne k tomu procesu a dostal sa do väzenia. Strávil tam desiatky rokov, hoci bol nevinný," opisuje knihu Buno. 

V bezpečnom úkryte od Rachel Abbottovej
"Toto je psychotriler. Veľmi napínavý, strhujúci príbeh. Predstavte si, že sa zídete s priateľmi, s ktorými sa poznáte dlhé roky a jeden z nich, nepísaný vodca vymyslí hru na vraždu. Počas Silvestra rozdá kostýmy, inštrukcie a hľadá sa nejaký vrah. Naozaj ale k vražde dôjde. Je to veľmi napínavé, strhujúce, tá autorka perfektne vykreslila tie povahy, charakter jednotlivých postáv. Ak máte chuť na psychotriler, tak skúste tento titul," odporúča literárny publicista. 
Krisína Brestenská V rukách nepriateľa
"Ide o slovenskú autorku. Píše veľmi pekné historické romance. Toto je novinka - V rukách nepriateľa, kde nás zavedie na škótsky ostrov Skye. Veľmi dobre si vie naštudovať historické fakty, údaje a reálie. Vie tam zasadiť príbeh, ktorý je plný dobrodružstva. Tento príbeh je o dvoch klanoch, ktoré boli vždy priateľmi. No jedna bitka ich znepriatelí na život a na smrť. Je tam veľa vášne, romantiky a lásky, takže dámy, ak máte chuť na historickú romancu, vrelo odporúčam," hovorí Milan Buno. 
Japonsko - knižný sprievodca
"Musím sa priznať, že mám určité krajiny, ktoré by som chcel navštíviť, Japonsko medzi ne nepatrilo, ale keď som čítal túto knihu, mal som chuť nasadnúť do lietadla a odviezť sa tam. Autori perfektne spracovali knihu. Je tam množstvo tipov, praktických a užitočných rád. Je tam duch Japonska. Je to kniha plná fotografií a grafík. Tá kniha sa číta ako príbeh. Že ideš s niekým po Japonsku a on ti rozpráva, čo si máš všímať, čo je zaujímavé. Ak túžite ísť do Japonska, tak jednoznačne odporúčam," dodáva Buno.
Stravovací kompas od nemeckého spisovateľa Basa Kasta
"Ak to bol sprievodca po Japonsku, tak toto je sprievodca po zdravom životnom štýle. Bas Kast po svojej 40 skolaboval a vtedy si uvedomil, že to nezdravé jedlo mu ubližuje. Začal skúmať rôzne štúdie a vyberať odtiaľ informácie, ktoré by pomohli k zlepšeniu stravy. Mne sa na tej knihe páčilo, že sú tam konkrétne tipy, čo kedy pomáha. Či sú potraviny, ktoré spomaľujú starnutie, potraviny, ktoré sú proti určitým chorobám. Vôbec nejde o kuchársku knihu, to treba dodať."
Denník odvážneho Bojka - Na spadnutie
"Je tu 14.diel svetovej série Denník odvážneho bojka, v ktorej musí rodina Heffleyovcov ustáť neplánovanú rekonštrukciu. Táto kniha sa vo svete predáva ako teplé rožky. Už takmer vyše 200 miliónov predaných kníh. Na Slovensku hovoríme o štvrť milióne, čo je už veľmi pekné číslo."
Afrika z kufríka od Sloveniek Petry Gmucovej a Kataríny Hutníkovej
"Je to harmonikové leporelo. Toto konkrétne má 1 a pol metra. Je tam 11 zvieratiek z Afriky, ktoré nenásilne učia deti rôznym veciam. Napríklad, ako je dôležité spať, ukladať si hračky, či dodržiavať pitný režim."

Súvisiace články