Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tipy na výlet od TV JOJ: Prísť na Liptov znamená vidieť polovicu sveta
Zdielať na

Tipy na výlet od TV JOJ: Prísť na Liptov znamená vidieť polovicu sveta

LIPTOV / Azda žiadny iný región na Slovensku sa nemôže pýšiť toľkými atrakciami ako Liptov. Okrem prekrásnej prírody, lyžiarskych stredísk či aquaparkov, v ňom turisti nájdu aj čosi z kultúry a histórie. Liptov je však zároveň moderný a aj „mini“, návštevníci si z neho zvyčajne odnášajú „obrovské“ zážitky.

Po týždňoch ticha začína byť na Liptove opäť živo. Bodaj by aj nie, veď prísť sem znamená vidieť polovicu sveta. No ale na začiatok netreba mať veľké oči, aj keď v Liptovskom Jáne by sa veru možno hodila aj lupa. "Máme tu 21 modelov, z ktorých najväčší je Bojnický zámok, jeho výroba trvala 3560 hodín. Takže u nás návštevník za jeden deň môže spoznať takmer celé Slovensko," vraví prevádzkarka parku Minislovensko Natália Fischerová.  

Hrady, zámky, kostoly a stanice sú od väčších originálov na nepoznanie a čo je výhoda, všetky sú na jednom mieste. Azda najväčšou atrakciou parku je táto železnica, stačí len nastúpiť do vlaku, z ktorého sa vám naskytnú tie najkrajšie výhľady na všetky dominanty Slovenska.

ZOO, vodné mlyny a svetové stavby 

K tým svetovým zasa vystrelí zvedavcov v parku Tatrapolis táto vodná strela. Razom sa tak ocitnú pri Opere v Sydney, pod Londýnskym Big Benom alebo v bruselskom Atómiu. Tieto studené kovové zmenšeniny svetových stavieb už čoskoro doplnia predsa len trochu živšie atrakcie.

A to vďaka spojeniu s neďalekou kontaktnou ZOO. "Budú tu rôzne šelmy - levy, tigre, pumy. Niežeby sme na Liptove nemali dosť vlastných, ale chceli by sme byť aj v tomto svetoví," vraví zoológ Jaroslav Kompiš. 

Liptáci však môžu byť hrdí aj na svoje stavby. Medzi ne patria Vodné mlyny Oblazy v Kvačianskej doline. Ide o jednu z posledných zachovaných pamiatok svojho druhu a vybrať sa k nej po svojich sa rozhodne oplatí.

Spoznávanie na bicykli  

Ideálny spôsob, ako spoznať čo najviac atrakcií a pri tom si aj trocha zašportovať, je bicykel. No keďže na Liptove je síce krásne, ale zároveň aj kopcovito, trochu elektriny v pedáloch nezaškodí. "S minimálnym úsilím tak získajú maximálne zážitky, pretože tunajšie cyklotrasy prepájajú najväčšie atrakcie Liptova,“ dodala PR manažérka OOCR Region Liptov Katarína Šarafínová. 

Liptov je moderný región, ktorý spája kultúru, tradície a inovatívne prvky. Stačí trocha úsilia a niekoľko voltov a celý región máte ako na dlani. Niet divu, že jedna z 800 kilometrov trás vedie až do Obrova pri Ružomberku. Deti sa nemusia báť. Čutko je kamarát a jeho obývačka s posteľou a hrami je k dispozícii všetkým deťom. Aj vďaka nemu si tak môže každý odviezť domov obrovské zážitky.

Pozrite si reportáž o krásach západného Slovenska: 

Súvisiace články