Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vybrané slovenské nemocnice dostali pľúcny ventilátor. Jeho využitie je špeciálne
Zdielať na

Vybrané slovenské nemocnice dostali pľúcny ventilátor. Jeho využitie je špeciálne

MARTIN / Nemocnice v Nitre, Trenčíne, Trnave a v Martine dostali do daru pľúcny ventilátor paravent. Vyrábajú ho na Slovensku. V Martine bude slúžiť na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny.

V martinskej nemocnici pandémiu COVID- 19 zvládli, dovedna majú 37 ventilátorov a teraz pribudol ďalší. "Tento prístroj je unikátny v tom, že sa dá využiť nielen pri pacientoch pri koronakríze, ale aj pri pacientoch, ktorí majú aj iné pľúcne choroby," vyjadril sa konateľ firmy, darca Vít Čelko. Ventilátor má špeciálne funkcie, využíva vysokofrekvenčnú triskovú ventiláciu. "Dá sa ju využiť na dýchacie kanily, ktoré sa zavádzajú do dýchacích ciest, ktoré sú veľmi tenké a teda je tam priestor na chirurgické výkony,"  Milan Minárik, prednosta UNM Martin. 

Vysokofrekvenčnú teóriu dýchania vynašiel ešte pred 40 rokmi triskový fyzik Ing. Brichta. "Táto teória dostala zlato v Japonsku, Bruseli, ČSR, Amerike má 4 zlaté medaily ako myšlienka," povedal Ladislav Kalas, majiteľ firmy, darca. Pľúcny ventilátor sa vyrába na Slovensku. "Jeho cena je 10 500 eur," uviedol Kalas. Je o polovicu lacnejší ako klasický konvenčný ventilátor. "Je kompaktný, prenosný, malý, dá sa s ním pacient prevážať, to je jeho ďalšia výhoda," poznamenal Minárik, prednosta UNM Martin. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy