Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Koronavírus dáva príležitosť knihám. Odporúčame tieto
Zdielať na

Koronavírus dáva príležitosť knihám. Odporúčame tieto

BRATISLAVA / Obmedzenia bežného života sa síce trochu uvoľnili, ale aj tak musia mnohí z nás naďalej zostať doma. Keď sa na to pozrieme z tej lepšej stránky, máme aspoň viac času na čítanie. Ktoré knihy sa určite oplatí otvoriť, to sa vybral zistiť kolega Jano Mečiar.

"Našťastie stále vychádzajú knihy, aj keď vydavateľstvá znížili edičné plány. Predsalen koronavírus vplýva aj na ten knižný trh. Premostil by som teda na náš prvý tip, knihu s názvom Koronavírus. Je od ruského autora Igora Prokopenka, ktorý je známy dokumentarista, má aj vlastnú reláciu. Na tejto knihe pracoval s biológmi, virológmi, lekármi a odborníkmi. Odpovedá na otázky bežných ľudí, ktoré mu kládli na sociálnych sieťach. Rieši aj zaujímavé otázky, napríklad, či je ten vírus biologická zbraň, či sa niečo netestovalo v laboratóriách s tým vírusom. Kniha obsahuje QR kódy, pod ktorými čitateľ nájde aktuálne videá," odporúča prvú knihu literárny publicista Milan Buno. 

Názov druhej knihy je QualityLand. Od nemeckého autora Marca-Uwe Klinga. "Ja túto knihu prirovnávam k z námemu Orwellovmu dielu 1984. Hlavne preto, že v tejto knihe je všetko riadené technológiami, algoritmom. Algoritmus Ti povie, ktorá partnerka je pre Teba ideálna, s ktorou môžeš byť šťastný, napríklad. Všetci sú sledovaní, kontrolovaní, vyhodnocovaní algoritmom a na pozadí toho sa odohráva príbeh Petra nezamestnaného. Nebudem viac prezrádzať, ale je to veľmi zábavná kniha a hlavne človek sa zamyslí, nakoľko nás dnes ovplyvňujú technológie," opisuje Buno.

Ak sa chcete pobaviť, prečítajte si knihu nórskeho stand up komika, ktorý sa volá Are Kalvo a jeho dielo Antiturista. "Severania nepíšu len dobré krimi poviedky, ale aj zábavné knihy. On je mestský typ, ktorý si posedí na terase, pije kávu, chodí na párty a zrazu všetci jeho kamaráti dávajú na sociálne siete fotografie z prírody - dúha, krásny les, lúka. Rozhodne sa, že pôjde na turistické výlety, chce vedieť, čo je v tej prírode také úžasné. Je to veľmi zábavne písané, dokonca ja sa nahlas smejem, keď tú knihu čítam. Autor je sarkastický, ironický, vie si uťahovať zo seba, z Nórov..."

Medzi ďalšie knižné tipy patrí kniha autora Mlačania jahniat Thomasa Harrisa - Cari mora. "Názov knihy je podľa mena hlavnej hrdinky, ktorá je Kolumbijčanka, príde žiť do Miami, kde je gazdinou v jednej vile. Pod tou vilou sa skrýva poklad drogového kartela. Presne 25 miliónov dolárov. Snažia sa oň mnohí, aj jeden zvrhlý sadista. Je to opäť také, aké bolo Mlčanie jahniat, miestami krvavé, drsné, krvavé a napínavé," prezrádza literárny publicista. 

Teraz kniha z úplne iného súdka. Päť hviezdičiek pre Teba. Je skôr kniha pre milovníkov romantiky. "Nemecká autorka Charlotte Lucasová tentoraz napísala príbeh o mladom otcovi, ktorý píše recenzie na internete, hodnotí a to hodnotenie prenáša do bežného života a hviezdičkuje ľudí. Servírke dal dve hviezdičky, lebo ho dobre neobslúžila, a tak ďalej. Medzičasom jeho 13-ročná dcéra dostala novú učiteľku triednu. Ktorá je mladá pekná, neskúsená, on jej dá ale len dve hviezdičky. Ona sa to dozvie a chce mu ukázať, že má naviac," opisuje Buno.  

Pre milovníkov histórie máme knihu Panstvo Farleigh. "Príbeh nás zavedie do Anglicka do kentu, kde je panstvo. Hovoríme o období Druhej svetovej vojny. Padne tam parašutista, pravdepodobne je to nemecký špión. Začne sa tam vyvíjať nejaký vzťah medzi Angličanmi, medzi tým lordstvom, šľachtou a medzi tým špiónnom. Je to historický román s prímesou romantiky a rodinnej drámy, ktorý dokrášľuje ešte aj ten špionážny žáner," dodáva Buno. 

A posledná kniha dnes je Encyklopédia kvízov génius. Ak máte kvízového ducha, neváhajte s jej kúpou. "Je síce pre deti od 9 rokov, ale myslím, že aj dospelí sa pri nej zabavia. Obsahuje 5 tém, spoločnosť, šport, kultúra, planéta a jednotlivé krajiny. Vždy na dvojstrane sú malé fotografie, k tomu krátke texty a vy potom priraďujete správne odpovede k otázkam," dodáva literárny publicista. 

Súvisiace články