Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zem obieha záhadný "mini mesiac"
Zdielať na

Zem obieha záhadný "mini mesiac"

Archívna reportáž

Chcete sa preletieť okolo Mesiaca? Štyridsaťštyri ročný miliardár ponúka túto možnosť vybranej žene.

SVET / Zem má vedľa Mesiaca ešte druhého prirodzeného súputníka. Podľa všetkého ide len o minimesiac, ktorý okolo našej planéty krúži dočasne.

 Kozmické teleso objavili astronómovia pracujúci na Stewardovej hvezdárni, kde sídli katedra astronómie Arizonskej univerzity. "Nový mesiac" má podľa expertov priemer 1,9 až 3,5 metrov, a je veľký ako osobné auto. Zem obletí raz za 47 dní po oválnej dráhe, na ktorej sa väčšinou pohybuje ďaleko za orbitom Mesiaca. Tato dráha je pritom nestabilná, takže teleso s označením 2020 CD3 nakoniec Zem opustí. Podľa niektorých vedcov možno už v apríli, iní si ale tak skorým rozlúčením istí nie sú.

Zistenia nového objektu pri Zemi oznámil jeden z dvojice objaviteľov Kacper Wierzchos v stredu na twitteri. Následne objav potvrdili vedci zo šiestich ďalších observátorí inde vo svete, ktorí taktiež vypočítali obežnú dráhu telesa a naznačili, že gravitáciou je k Zemi spútaná približne už tri roky.



Predpokladá sa, že 2020 CD3 pri prelete zachytila gravitácia Zemi. K tomuto názoru sa prikláňa Stredisko pre malé planéty (MPC) Medzinárodná astronomická únia (IAU), ktorá sleduje malé objekty vo vesmíre.

Vedecky zamerané weby v tejto súvislosti pripomenuli, že ide o druhý známy asteroid, ktorý naša planéta zachytila ako minimesiac. Prvým bolo teleso katalogizované ako 2006 RH120, ktoré krúžilo okolo od septembra 2006 do júna 2007, než sa mu podarilo vymaniť sa z okruhu Zeme. Podľa vedcov je pravdepodobné, že takéto objekty sa na čas dostanú pod vplyv zemskej príťažlivosti "každú chvílu", ale kvôli malej veľkosti zostanú nepoznané.

Pozrite si zábery minimesiaca obiehajúceho Zem:

Súvisiace články