Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Neobviňujte rezeň a šalát. Za kilá naviac počas Vianoc môže aj alkohol
Zdielať na

Neobviňujte rezeň a šalát. Za kilá naviac počas Vianoc môže aj alkohol

BRATISLAVA / Počas Vianoc bývame bohatší nielen o darčeky, ale aj kilogramy navyše. Nejde iba o majonézové šaláty a vianočné koláčiky. Nepriateľom je aj alkohol. Nech počítate ako počítate jeho energetickú hodnotu, vôbec to nesedí. Zvyšuje totiž aj chuť do jedla. Oslovili sme preto odborníka na výživu.

Mnohým sa to možno nezdá, ale taká domáca pálená patrí medzi vysoko-energetické potraviny, a teda sa z nej priberá. "Alkohol je sám o sebe bohatý na energiu. keby som to prirovnal, tak 1 panák u dospelého muža je zhruba 20 minút chôdze," uviedol športový fyziológ a vedec FTVŠ UK Viktor Bielik. Tri panáky hodinka rýchlej chôdze, čo platí aj na tri krajce chleba. Netýka sa to len páleného, ale aj vína, kde jeden dvojdecák je zhruba to isté ako jeden malý panák tvrdého. Na druhej strane, alkohol pomáha pri trávení. "Mnohí odborníci považujú alkohol za dobré digestívum," potvrdil Viktor Bielik.

Alkohol síce je energeticky menej bohatý ako napríklad slanina, masť alebo olej, no v konečnom dôsledku, na prekvapenie, prijmete oveľa viacej energie, ako obsahuje. Inak povedané - súčet kilojoulov pred vypitím pohárikov nesedí s prírastkom energie povedzme vo forme tuku. Čudná matematika, nie? Nejde však o žiadnu záhadu. Alkohol prebúdza chuťové poháriky a človek je schopný zjesť nekontrolovateľné množstvo najmä tučných potravín, ktorým by bez alkoholu dokázal odolať. Podobnou mágiou disponujú aj iné potraviny, napríklad cukor. "To je látka, ktorá v nás ozaj vyvoláva často neskrotnú túžbu jesť viacej," doplnil športový fyziológ a vedec.

Alebo tiež rôzne iné prísady ako dochucovadlá, ktoré poháňajú chuť pojedať donekonečna čokoľvek, čo je v dosahu. "Nejde ani o to, nasýtiť fyziologický hlad, ale ten psychologický," vysvetlil Viktor BielikNa to, ako zmierniť psychologický hlad, existuje niekoľko dobrých rád. "Človek sa musí koncentrovať na jedlo, a vtedy zje oveľa menej," dodal športový fyziológ a vedec.

Naša myseľ potrebuje vedome vychutnávať a ak jej to neumožníme, bude nás nútiť siahnuť po ďalšom súste. A týka sa to aj pitia alkoholu, vedomé sústredené pochlipkávanie z pohárika vám zabezpečí nielen lepší gastronomický zážitok, ale aj triezvejšiu myseľ a štíhlejšie telo.

Súvisiace články