Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vydieranie na sociálnej sieti sa skončilo tragicky. Páchateľ doviedol muža až k samovražde
Zdielať na

Vydieranie na sociálnej sieti sa skončilo tragicky. Páchateľ doviedol muža až k samovražde

BRATISLAVA / Čoraz viac páchateľov striehne na internete. Obete sa im doslova priamo ponúkajú. Polícia upozorňuje na zdieľanie fotografií a rôznych statusov na sociálnych sieťach. Práve tam si totiž stále častejšie vyberajú svoje obete páchatelia rôznych trestných činov.

Pre vydieranie na sociálnych sieťach už polícia eviduje dokonca aj jeden tragický prípad. Muž poslal svoju intímnu fotografiu. Následne ho páchateľ kontaktoval a povedal mu, že fotografiu poslal maloletej osobe a že to nahlási na polícii, ak mu neplatí. Podvedený muž spáchal samovraždu.

Podobných prípadov polícia eviduje viac. "Máme zistené, že v jednom prípade obeť zaplatila sumu vo výške 28 tisíc eur," priblížil Stanislav Španko z Úradu kriminálnej polície PPZ. 

Takzvaná počítačová kriminalita má podľa polície stúpajúci trend. Medzi ohrozené skupiny, okrem dospelých, patria aj stále mladšie dievčatá a chlapci. "Používatelia internetu, a najmä títo mladiství, si neuvedomujú, že sa stávajú aj potencionálnymi obeťami kriminality," vysvetlila Jana Maškarová, prvá viceprezidentka PZ. 

Napríklad aj status o tom, že dochádzate na vytúženú dovolenku, je pre zlodejov signálom, že váš byt alebo dom je voľný. K tomu si stačí pozrieť pár predchádzajúcich fotografii a hneď budú vedieť, či sa k týmto ľuďom oplatí vlámať."Rôzne fotografie, ktoré uverejňujeme z nášho súkromia, kde páchateľ si vie veľmi dobre prečítať, aké zariadenia a techniku doma máme," upozornil Španko. 

Na internete vznikajú aj iné nebezpečenstvá

Známe sú takzvané nigérijské listy so žiadosťami o prevod peňazí. Pozor si treba dať aj pri otváraní elektronickej pošty od neznámych osôb, ktoré sa budú snažiť dostať do vášho počítača. "Či už je to posielanie vírusov, zachytávanie hesiel," uviedol Španko. 

Tieto videá používa polícia v preventívnej kampani s názvom "Niekto sa pozerá". Tínedžerov o rizikách informuje na internete aj priamo v školách. K zodpovednosti by ich ale mali viesť aj ich rodičia. "Bolo by vhodné, aby tieto osoby, ak sa s takým niečim stretnú, toto k nám nahlasovali, aby sme to mohli riešiť," dodala Maškarová. 

Chcela pomôcť ale naletela podvodníčke. Na pomoc si žena vzala úver 37-tisíc eur. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy