Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Doba výherných automatov ani z ďaleka neskončila. Ich miesto nahradili nelegálne kvízomaty
Zdielať na

Doba výherných automatov ani z ďaleka neskončila. Ich miesto nahradili nelegálne kvízomaty

BRATISLAVA / Niektoré rodiny mohli mať Vianoce štedrejšie, nebyť závislosti od hracích automatov. Už takmer rok na Slovenskú platia prísnejšie pravidlá pre hazard. Aj vďaka tomu sa oproti vlaňajšku rozhodlo liečiť hráčsku závislosť podstatne viac gamblerov. No zároveň je tu nový problém - kvízomaty.

Vyzerá to tak, že doba výherných automatov v slovenských krčmách a baroch sa so sprísnením legislatívy ani z ďaleka neskončila. Ich miesto nahradili takzvané kvízomaty. A práve to má za úlohu kontrolovať asi najmladšia slovenská inštitúcia, Úrad pre reguláciu hazardých hier. 

"Tieto výherné prístroje sa tvária ako štandardné legálne zariadenia. Rozdiel je v tom, že obsahujú nejakú matematickú alebo vedomostnú hru a tým sa snažia odlíšiť od klasických legálnych prístrojov. Faktom však je, že obsahujú prvok hazardnej hry," vysvetlil riaditeľ úradu Marek Lendacký. 

Inšpektori tohto úradu pečatia nelegálne kvízomaty v pravidelných intervaloch. "Bolo vykonaných v posledných mesiacoch vyše 400 kontrol na mieste, kde sme zistili niekoľko stoviek týchto zariadení," priblížil Marek Lendacký. 

Všetky boli v podniku v Trnave znefunkčnené a oficiálne zapečatené. Najväčší problém z ich prevádzkovania však ešte len čaká na majiteľov podnikov, v ktorých takýto automat umiestnia. Hrozí im pokuta od 20 tisíc až do pol milióna eur. "Prijatím takéhoto zariadenia sa majiteľ pohostinstva vystavuje likvidačnej pokute," upozornil Marek Lendacký. 

Sprísnenie hazardu na Slovensku má však aj svoje svetlé stránky

Opatreniami ako register patologických hráčov či obmedzením ich vstupu do legálnych herní je stále viac ľudí, ktorí sa svoju závislosť rozhodli tento rok liečiť. "Nie len počas týchto vianočných sviatkov, ale aj počas celého roka, máme záujem o liečbu. Napríklad tento rok nám stúpol o vyše 30 percent oproti minulému roku," potvrdila Monika Brošková, Vedúca terapeutov CPDZ. 

Inšpektori hazardu si neoddýchnu ani cez Vianoce a ziskuchtivým podnikavcom odkazujú, že by si to s otvorením svojej herne alebo kasína v týchto dňoch mali dobre rozmyslieť. "Prevádzkovatelia hazardných hier majú zákaz prevádzkovať hazardné hry práve cez štátny sviatok. Tak úrad bude určite kontrolovať aj dodržiavanie tohto zákazu," dodal Marek Lendacký. 

Chceme ešte prísnejšie zákony proti hazardu, hovoria aktivisti. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy