Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Alarmujúci stav ľadovcov: Hladina morí a oceánov stúpa, ohrození sú aj obyvatelia
Zdielať na

Alarmujúci stav ľadovcov: Hladina morí a oceánov stúpa, ohrození sú aj obyvatelia

Archívna reportáž

GRÓNSKO / Ľadovce v Grónsku sa posledné roky topia až sedemkrát rýchlejšie než v 90. rokoch. Ukázala to štúdia vedcov, ktorí porovnávali satelitné snímky ľadovej pokrývky arktického ostrova v uplynulých 26 rokoch. Topenie je tak veľké, že hrozí zatopenie okolitých oblastí, kde žijú stovky miliónov ľudí. Hladina morí a oceánov je alarmujúca.

V oblastiach, ktoré sú ohrozené zatopením, bývajú stovky miliónov ľudí, informuje o tom denník The Guardian.

Podľa jeden zo štúdie hrozí, že hladina arktického oceánu sa do roku 2100 zdvihne až o 67 centimetrov. Tento rok v lete zaznamenali vedci druhé najväčšie topenie ľadovcov, ktoré oceán pokrývajú. "Nie sú to nepravdepodobné udalosti alebo malé dopady. Pre pobrežné obyvateľstvo budú devastujúce," upozornil Andrew Shepherd, profesor a autor jednej zo štúdie z britskej Univerzity v Leeds. Reagoval tak na skutočnosť že stovky miliónov ľudí bude ohrozených. S touto hrozbou súvisí aj problém s morským ekosystémom. 

Otepľovanie narúša život už viac ako 70 pôvodných spoločenstiev, ktoré žijú poblíž Beringovho mora. Práve tu topenie ľadovcov minulo takmer rekordnú hranicu hrúbky ľadovcov, a teda ľad tu bol takmer najtenší. "Teraz je čas na nás, aby sme začali robiť čo môžeme. Je potrebné zredukovať oxid uhličitý v atmosfére, pretože to je aj to, čo otepľovanie poháňa," poznamenal Erich Osterberg, profesor Earth Sciences at Dartmouth College. 

Grónsko od roku 1992 stratilo 3,8 biliónov ton ľadu, tempo topenia sa zvýšilo z 33 miliárd ton za rok v 90. rokoch minulého storočia na 254 miliárd ročne, behom uplynulých rokov. Vrcholným rokom bol rok 2011, kedy sa v Grónsku roztopilo 335 miliárd ton ľadu. Okrem vysokej teploty má na svedomí topenie ľadovcov aj rýchlejší pohyb ľadovcov z morí do oceánov. 

Na výskume, ktorý analyzoval satelitné snímky ľadovcov počas rokov 1992 až 2018, sa podieľalo 96 expertov a 50 medzinárodných organizácií. 

 

Súvisiace články