Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
So Smerom by už Kalavská do vlády nešla. Možno chýbalo viac politickej skúsenosti, odkázal Raši
Zdielať na

So Smerom by už Kalavská do vlády nešla. Možno chýbalo viac politickej skúsenosti, odkázal Raši

Vláda v stredu rokovala o viacerých bodoch:

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda v stredu rokovala o viacerých bodoch. Šéf NKÚ prišiel informovať o kontrolnej akcii v súvislosti s elektronickým výberom mýta. Do programu bol doplnený napríklad aj návrh ministra financií na vymenovanie súčasnej štátnej tajomníčky rezortu Dany Meager na post vice-guvernérky NBS.

Rokovanie vlády v stredu viedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši, keďže premiér Peter Pellegrini je aktuálne na zahraničnej pracovnej ceste. 

Prišla aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, ktorá v pondelok oznámila, že podá demisiu. V prípade, že prezidentka túto demisiu príjme do utorka, tak to bude pre ňu zrejme posledné rokovanie vlády v kresle ministerky zdravotníctva. 

Niektorí jej stranícki kolegovia jej rozhodnutie aj komentovali. Napríklad Richard Raši povedal, že podľa neho si to vyžadovalo možno viac politickej skúsenosti. Minister spravodlivosti Gábor Gál uviedol, že by reagoval podobne ako Andrea Kalavská. Ľudsky mu vraj bude chýbať.

Problémom bol Fico 

Ona sama sa pred novinárov postavila po rokovaní vlády. Na otázku, či dostala určitú ponuku z inej strany na spoluprácu odpovedala záporne s tým, že aj prípadnú spoluprácu s mimoparlamentnou stranou Dobrá voľba Tomáša Druckera vidí ako predčasnú. "Chcela by som zotrvať ako odborník, ja sa nevidím veľmi v politike," uviedla.

Svoj vstup do politiky ale neľutuje. "Podľa svojich zásad som sa tu snažila byť, myslím si, že som urobila veľmi veľa dobrých vecí," dodala. Vyjadrila sa aj k otázke, či by si vedela predstaviť zotrvanie vo vláde s tým, že túto možnosť by do budúcna nezavrhla. "So Smerom asi nie," priznala a poznamenala, že kľúčovým problémom bol práve predseda strany Robert Fico. 

Skromný program vlády 

Dnešných bodov programu bolo naozaj málo. Bol medzi nimi napríklad návrh ministra životného prostredia o tom, aby do zoznamu inváznych druhov bolo začlenených ďalších sedem druhov rastlín a 10 druhov živočíchov. 

Ministerka kultúry prišla s bodom, že si budeme spomedzi slovenských miest vyberať európske hlavné mesto kultúry pre rok 2026 a chcela by, aby práve tento výber bol prioritou vlády pre najbližšie roky 

Kvôli Ficovi zvolali mimoriadny branno-bezpečnostný výbor. Podľa Smeru mali s obvinením počkať: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy