Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kniha S otvorenými očami: Výpoveď bývalého politika Milana Kňažka o Nežnej revolúcií
Zdielať na

Kniha S otvorenými očami: Výpoveď bývalého politika Milana Kňažka o Nežnej revolúcií

BRATISLAVA / Celý november sa nesie v znamení spomienok na tridsiate výročie Nežnej revolúcie. V štúdiu Novín o 12:00 spomínal jeden z najvýznamnejších osobností Nežnej revolúcie, Milan Kňažko. Ten vydal knihu, ktorá vznikla počas rozhovorov s historikmi. Publikácia zachytáva prierez časti jeho života. V otvorenom rozhovore prináša autentické spomienky na pád komunizmu, prvé slobodné voľby, mečiarizmus, mýty okolo rozdelenia Československa, pôsobenie vo vláde Mikuláša Dzurindu a svoj názor vyjadruje aj na aktuálne dianie na Slovensku.

Kniha vznikla na základe otázok historikov z Ústavu pamäti národa. "Pýtali sa na rôzne etapy života, na rôzne udalosti, na ktoré som odpovedal. Nakoniec z jedného stretnutia vzniklo niekoľko. Medzi iným sa ma opýtali, či to môžu písomne použiť v budúcnosti, s čím som súhlasil. Potom došlo k tomu, že by to vydali aj knižne, ale o rok. Podujal som sa na to, že keď už niekedy, tak hneď," prezradil v rozhovore Milan Kňažko.

Kniha ponúka rozhovor s historikmi, otázky a odpovede v nej sú vážne. Autor knihy poznamenal, že: "Život je celkom vážna vec, i keď to niekedy tak nevyzerá. Niekedy sa s nami pohrá až tak, že sa sami musíme smiať."

Bývalý politik spomína na začiatok svojej revolúcie. "Začala, keď som ešte nemal päť rokov a zavreli mi otca. Bol politický väzeň a ako to vtedy chodilo, kedže nič neurobil, tak mu hrozil trest smrti. Postupne to znižovali, pretože sa priznal k niečomu, čo nikdy nespáchal, tak dostal iba 14 rokov po 28 mesiacoch vo vyšetrovacej väzbe. Sedem a pol roka si odsedel za nič."

Názov jeho knihy vznikol veľmi jednoducho. "Ľubomírovi Feldekovi som spomenul, že nemám názov a on mi povedal: Ako, že nemáš názov? Veď si tam písal, že keď si zaspával, tak si mal pri tom otvorené oči a pozeral si sa na dvere, či sa otec vráti. Tak s otvorenými očami."

Podľa Kňažka nebyť námestí, tak by sa Nežná revolúcia nestala, pretože tam sa to rozhodlo a vďaka tomu sme si vyštrngali slobodné voľby. "Nevzdávam sa zodpovednosti, tá práca je verejná a je ľahko vystopovateľné, kde som urobil chyby a kde som niekedy urobil niečo dobrého."

Na záver rozhovoru Kňažko uviedol, že historikov pri spracovaní knihy zaujímalo aj to, ako to bolo so vznikom ministerstva medzinárodných vzťahov, zahraničných vecí, pri vstupe do OSN a čo sa podarilo a nepodarilo na ministerstve kultúry. 

Milan si je vedomý, že nesie zodpovednosť a pri spracovaní knihy odpovedal na všetko presne tak, ako si myslí. Zastáva názor, že politika je presvedčenie a presvedčenie nie je na predaj.

Pozrite si archívnu reportáž k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

Súvisiace články