Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Istanbulskému dohovoru zrejme u nás odzvonilo. Európsky parlament, ale vyzýva Slovensko, aby ho urýchlene prijalo
Zdielať na

Istanbulskému dohovoru zrejme u nás odzvonilo. Európsky parlament, ale vyzýva Slovensko, aby ho urýchlene prijalo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu, známom ako Istanbulský dohovor, u nás zrejme odzvonilo. Uznesením 93 poslancov parlament žiada vládu, aby oznámila súdnemu dvoru Európskej únie a inštitúciám Únie že Slovensko dohovor odmieta.

Dohovor Rady Európy o predchádzaní násilia na ženách a domácom násilí nie je v slovenskom parlamente žiadnou novinkou. Poslanci tento dohovor odmietli už 29. marca 101 hlasmi zo 133, avšak potom sa nič nedialo, takže sa tento dohovor dostal do parlamentu znova s jedinou výnimkou, a to, že žiadajú, aby ho Európska únia neprijala, pokiaľ všetky krajiny Európskej únie tento dohovor neratifikujú.

​Hlavné dôvody prečo je proti najmä SNS by malo byť, že dovoľuje akúsi rodovú rovnosť a gender ideológiu. Poslanci ĽSNS dokonca prišli s tým, že donúti našich škôlkárov sa rozhodovať, či chcú byť dievčatá alebo chlapci. Naopak opoziční poslanci, napríklad Dostál alebo Poliačik hovoria o nepochopení dokumentu, ktorý má práve bojovať proti násiliu na ženách, proti ktorému najmä v posledných dňoch protestujú po celej Európe a nehovoriac o tom, že Slovenska sa rovnako tento problém týka po násilnej smrti Violy, ktorú našli v bratislavskom prístave. Martin Poliačik dokonca hovorí o tom, že SNS ide o akési vyvolanie kultúrnej a civilizačnej vojny pred blížiacimi sa voľbami. "Tento dohovor pod rúškom presadzovania takéhoto šľachetného zámeru sa snaží presadiť aj určité prvky rodovej ideológie," uviedol Štefan Zelník, poslanec NRSR za SNS. "To, čo si z Istanbulského dohovoru zobrať môžme, je väčší dôraz na vykonateľnosť právnych predpisov, ktoré na Slovensku už platia," dodal Martin Poliačik, nezaradený poslanec NR SR. 

Kým u nás je postoj k dohovoru takýto, Európsky parlament vyzval Slovensko, aby sme ho urýchlene prijali. Okrem nás tak má urobiť ešte ďalších šesť krajín. Europarlament Istanbulský dohovor ratifikoval ešte pred vyše dvoma rokmi a bez zostávajúcich krajín nemôže vstúpiť do platnosti.

Európsky parlament opäť otvoril tému Istanbulského dohovoru, no a hľadá spôsob ako by ho mohli ratifikovať zvyšné krajiny, ktoré s jeho textom v súčasnosti nesúhlasia. "Je dohovor, ktorý v prvom rade súvisí s bojom proti násiliu na ženách," uviedol Vladimír Bilčík, Európska ľudová strana. "Je to populizmus zo strany súčasnej vládnej koalície, ktorá to vtedy zastavila," Michal Šimečka, Renew Europe. 

A tak sa k nemu práve tento týždeň, keďže sme mali aj deň boja proti násiliu na ženách vrátil aj Európsky parlament. Ten chce, aby sa násilie voči ženám zaradilo medzi trestné činy na úrovni celej Európskej únie. "Myslím si, že na Slovensku by sme sa mali vrátiť k vecnej diskusii. Nevkladať do toho zbytočné prehnané emócie, nie pseudoargumentovať vecami, ktoré sa v Istanbulskom dohovore naozaj nenachádzajú," Monika Beňová, Aliancia socialistov a demokratov.

Podľa jeho odporcov sa v dohovore píše o rode a nie o definícii rodiny ako partnerského vzťahu muža a ženy. Umožňuje vraj používať terminológiu rodič číslo jeden a rodič číslo dva, čím sa môže tlačiť do popredia genderová ideológia. "V tomto nastane podľa mňa veľká priepasť medzi tými štátmi, ktoré ratifikovali Istanbulský dohovor a medzi krajinami ako je Slovensko, ktoré podľahli úplne lacnému populizmu neandrtálskych politikov, ktorí nás vrátili do obdobia tmárstva," Lucia Ďuriš Nicholsonová, Európski konzervatívci a reformisti. 

V prípade, že sa v Európskej únii nenájde zhoda a teda ho neratifikujú všetky členské krajiny, tak nevstúpi do platnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy