Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aj víno podlieha móde. Slovensko pozná to najlepšie vinárstvo pre rok 2019
Zdielať na

Aj víno podlieha móde. Slovensko pozná to najlepšie vinárstvo pre rok 2019

PEZINOK / Slovensko pozná najlepšie vinárstvo pre rok 2019. Porota odborníkov ocenila skúsených vinárov z Trnavy. Ceny však získali aj ďalší veľkí či menší vinári, ktorých neraz priam umelecké diela uviedli do Národného salónu vín.

Biele, ružové, či červené. Suché, polosuché, sladké, či polosladké."Degustátori museli ochutnať okolo osem tisíc vín," vraví výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Pátková Kaňuchová.  Všetci vinári, ktorí sa tento rok zapojili do súťaže o najlepšie slovenské vína prišli s tým najlepším, čo vo svojej pivnici majú. Oplatilo sa. Slovensko sa opäť môže pýšiť tými najlepšími vínami, ktoré nijako nezaostávajú za vinárskymi národmi ako Francúzsko, Španielsko, či Taliansko. Práve naopak. 

Tento rok si titul spomedzi 600 registrovaných slovenských oficiálnych producentov vína odnieslo vinárstvo Vladimíra Mrvu a Petra Stanka z Trnavy. Ktorí už tradične patrí medzi špičky, udávajúce vinárske trendy. "Myslím si, že je to aj hlavné ocenenie všetkého toho, čo sme za tieto roky spravili," hovorí vinár Peter Stanko. "Aj víno podlieha určitej móde. Snažíme sa prinášať ľuďom nové zážitky," dodal Vladimír Mrva. 

Hrdí na svoje vína však neboli iba vínni veľkoproducenti. Aj malí, rodinní vinári dnes dokážu držať krok s tými najväčšími. Ich vína tiež zdobia Národný salón slovenských vín. 

Niektorým vinárom tohtoročné počasie narobilo šarapatu s úrodou, každého milovníka vína aj napriek tomu zaujíma, čo si z tej tohtoročnej nájde vo svojej fľaši. Sľubujú nevídané prekvapenia. "Tento rok asi bude pravdepodobne ročník bieleho vína, ktoré sú veľmi koncentrované a veľmi výrazné," dodáva Mrva. 

Súvisiace články