Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Víkend bude veterný. Pre tieto kraje vydali meteorológovia výstrahu
Zdielať na

Víkend bude veterný. Pre tieto kraje vydali meteorológovia výstrahu

BRATISLAVA / Na západnom Slovensku bude víkend veterný. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa pred vetrom pre niektoré okresy.

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor. Platiť budú pre Bratislavský, Nitriansky, Trnavský a Trenčiansky kraj.

"Ojedinele sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 65 - 85 alebo priemernú rýchlosť okolo 12 až 15 m/s.Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varujú meteorológovia. Výstraha platí do nedele do 18:00.

Ráno sme sa prebúdzali do hmly a nízkej oblačnosti, ale už sa začína ukazovať na oblohe stále viac a viac slnečných lúčov a popoludní ich bude na našom území a veľa.

Prúdi k nám od juhu teplý a vlhký vzduch, ale počas dňa slnko, aj keď nižšie nad obzorom, má ešte silu a všetky hmly a oblačnosť vysuší a žiariace slnko nás nabije pozitívnou energiou. "Denná teplota dnes dosiahne od 5 do 10°C, na juhozápade, ale aj v okolí Žilin, Rajca, alebo aj Púchova Bytče,  bude teplejšie, do 13°C. Pozor na vietor od juhovýchodu, v nárazoch na západe okolo 55 km/h," informuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 
Zajtra sa situácia jemne zmení: vládu nad naším počasím preberie okraj vysokého tlaku vzduchu od východu, až severovýchodu. Znamená to, že hmly a ak nízka oblačnosť zostanú, ba na niektorých miestach sa udržia aj do popoludňajších hodín. Prejaví sa to viac v nočných hodinách, keď teplota bude v noci klesať bližšie k nule, dokonca aj pod ňu. Denná teplota v nedeľu pri slnečnej oblohe dosiahne na hodnotu 7 až 12, pri hmle môže byť iba od 3 do 6°C. Aj v nedeľu ešte veterno, v nárazoch okolo 45 km/h. 
Tlaková výš nás bude ovplyvňovať aj na začiatku budúceho týždňa, keď v dolinách a kotlinách klesne v noci teplota až do -5°C, v nížinách zostaneme nad nulou, do 4°C. Po rozplynutí ranných hmiel bude prevládať slnečná obloha a na teplomeroch bude od 7 do 12, na miestach s hmlou okolo 5°C. 
V utorok už pocítime účinky oklúzneho frontálneho rozhrania, teda opäť oblačnosť, zrážky, v noci nad nulou, cez deň od 4 do 10°C. Možno patríte k tým, čo by už prijali aj chladnejší vzduch u nás, predsa len, mať v posledných dňoch mesiaca teplotu v noci nad nulou a cez deň vysoko nad nulou, nie je štandardná situácia. "Môžem vám ale povedať, že predpovedné modely, lebo oni nám pomáhajú pri výhľade počasie na dlhšie obdobie naznačujú, že s nástupom meteorologickej zimy, teda na začiatku decembra, sa k nám dostane studený vzduch, ktorý by mohol citeľne pohnúť aj dennú a aj nočnú teplotu tam, kam patrí- v noci pod nulu, cez deň na severe pod nulu, v nížinách slabo nad nulou. Dokonca by sa sneh mohol objaviť už od výšky asi 500-600 m," dodáva Jarošová. 

Pred pár týždňami vyčíňal silný vietor na severe Slovenska: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy