Skoro jasno
15°
Bratislava
Aktivity obvineného Naďa (OĽaNO) sú komplexnejšieho charakteru a dotýkajú sa bezpečnosti Slovenska
Zdielať na

Aktivity obvineného Naďa (OĽaNO) sú komplexnejšieho charakteru a dotýkajú sa bezpečnosti Slovenska

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pred zasadnutím Bezpečnostnej rady SR minister obrany Peter Gajdoš médiám zdôraznil, že šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar si zodpovedne plní svoje povinnosti. Dôvodom zasadnutia rady sú okolnosti obvinenia tieňového ministra obrany opozičného hnutia OĽaNO Jaroslava Naďa. Podľa lídra strany Igora Matoviča obvinenie Naďa súvisí najmä s jeho aktivitami zameranými na boj proti korupcii a tým, že šiel po krku Balciarovi. Po bezpečnostnej rade sa k prípadu vyjadrila aj ministerka Saková a policajný šéf Lučanský, ktorý bol na rozdiel od ministerky oveľa zhovorčivejší.

Premiér Peter Pellegrini zvolal na piatok vybraných predstaviteľov bezpečnostnej rady, keďže podľa neho rozsah aktivít obvineného Jaroslava Naďa zasahuje do bezpečnosti a dôveryhodnosti Slovenskej republiky. Naď riešil aj šéfa Vojenského spravodajstva Jána Blaciara pre jeho majetky. 

Podľa ministra obrany Gajdoša ale Balciar svoj majetok už vysvetlil. "On to vysvetlil na výbore pre kontrolu Vojenského spravodajstva, ktorý sa s tým stotožnil," vyhlásil minister a dodal, že Balciar každoročne podáva majetkové priznanie. "Na základe príjmov a výdajov je to skutočne adekvátne tomu, čo tam uviedol," uzavrel Gajdoš.   

Pellegrini po zasadnutí bezpečnostnej rady povedal, že aktivity obvineného Jaroslava N. sú komplexnejšieho charakteru a dotýkajú sa bezpečnosti SR. "Ja sa musím správať zodpovedne a možno, keby som takúto poradu nebol zvolal, bolo by mi vyčítané, že som zase nekonal," uviedol premiér na margo dnešného stretnutia, ktoré podľa neho nebolo štandardným ani mimoriadnym zasadnutím rady. Na stretnutí Pellegrini podľa vlastných slov obdržal komplexné informácie, detaily však uviesť nemôže. "Naše rokovanie dnes sa netýkalo len malej časti, kde je vedené nejaké konanie zo strany polície. Šlo o komplexnejšiu informáciu, ktorá popisovala tie aktivity," dodal premiér s tým, že záležitosťou sa bude zaoberať aj parlamentný výbor pre kontrolu Vojenského spravodajstva. 

Ministerka vnútra Denisa Saková sa s policajným šéfom Milanom Lučanským vyjadruje po bezpečnostnej rade. O majetku Balciara sa na stretnutí ale nebavili. Pred novinárov sa postavil aj minister obrany Gajdoš, bol mimoriadne stručný:

"Riaditeľ Vojenského spravodajstva dal detailné informácie k prípadu. Prepáčte, je to skutočne v rukách orgánov činných v trestnom konaní a ja sa k uvedenému prípadu vyjadrovať nebudem," vyjadril sa Gajdoš. O záveroch bezpečnostnej rady hovorila ministerka vnútra Denisa Saková. Podľa jej slov všetky veci podliehajú nejakému stupňu utajenia. "Vyjadrovať sa k nim nebudeme. Môžem len povedať za ministerstvo vnútra a môj post, že plne dôverujem policajnému prezidentovi, polícii a každý jeden príslušník policajného zboru má moju dôveru, pokiaľ vykonáva svoju prácu tak ako má," uviedla ministerka.

Na otázku TV JOJ, či podľa nej Jaroslav Naď predstavuje bezpečnostnú hrozbu odpovedala nasledovne: "Nebudem to komentovať, nechám pracovať orgány činné v trestnom konaní." 

Lučanský sa o trestnom oznámení dozvedel ako posledný 

Policajný šéf Milan Lučanský sa o podaní trestného oznámenia voči Naďovi dozvedel ako posledný. Podľa jeho slov bol na základe toho pridelený spis vyšetrovateľovi, ktorý si ho naštudoval, pozrel a konal tak, ako má. "Ja môžem len očakávať, že vyšetrovateľ, ktorý konal, konal v zmysle zákona a má moju plnú podporu," vyhlásil Lučanský s tým, že v tejto veci môžem vylúčiť akýkoľvek politický vplyv. 

"Informácie, ktoré boli poskytnuté dnes v rámci bezpečnostnej rady, som sa dozvedel až na tejto rade. Ja som len vyzval Vojenské spravodajstvo, na základe vecí, ktoré tam odzneli, aby bolo plne súčinné s vyšetrovateľom," dodal šéf polície s tým, že polícia preveruje aj majetkové pomery Jána Balciara. "Preverujeme to na základe medializovaných informácií, na základe výstupov ale aj vlastnou činnosťou. Bolo tam spracované klasické preverovanie pôvodu majetku." 

Vlna kritiky na premiéra od opozície 

Opozičné strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sloboda a solidarita (SaS) vyčítajú premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) zvolanie niektorých členov Bezpečnostnej rady SR.  "Keď sme sledovali kauzu Jankovská, Peter Pellegrini sa tváril ako mŕtvy chrobák. Nezvolal žiadnu bezpečnostnú radu štátu, ale najvyššie ohrozenie nastalo vtedy, keď kolega Jaroslav N. poslal jedinú sms kamarátovi, či nepozná takých a takých ľudí," poznamenal na tlačovej konferencii Matovič.

"Vojenské spravodajstvo si povedalo, že tento človek nám kazí biznis v rezorte obrany a musí byť zlikvidovaný. Išiel som do hnutia OĽaNO, aby som z pozície politika bojoval s mafiou a čuduj sa svete v tom čase zistia, že existuje veľa dôvodov na to, aby ma odpočúvali v čase, keď komunikujem s Igorom Matovičom," dodal obvinený Naď s tým, že za 1,5 roka, počas ktorého ho odpočúvali, nenašli jedinú skutočnosť, ktorá by bola súčasťou spisu.

"Zvolanie Bezpečnostnej rady SR premiérom Petrom Pellegrinim je len ďalšie divadlo, ktoré má slúžiť účelom diskreditácie a vytváranie falošného obrazu o opozičných politikoch. Bohužiaľ, v našom mafiánskom štáte to nie je ojedinelý prípad pomsty vysokých predstaviteľov vojenského spravodajstva na nepohodlných osobách, ktoré sa snažili odhaľovať podozrivé aktivity," uviedol v tlačovej správe predseda SaS Sulík.

Jaroslava Naďa tieňového ministra obrany opozičného hnutia OĽaNO NAKA obvinila z trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. Naď sa ale deň po obvinení pred médiami vyjadril, že zákony neporušil. Som presvedčený, že som neobdržal utajovanú informáciu a už vôbec som ju nepovedal ďalej. Vstupom do politiky som sa stal nepriateľom štátu. Som šokovaný a nedoprajem to nikomu ani najväčšiemu nepriateľovi, čo všetko urobili a čo všetko chcú spraviť, lebo som sa dostal do politiky,"  vyjadril sa Naď. 

Naď po výpovedi na NAKA 

Jaroslav Naď prišiel vo štvrtok ráno v sprievode svojho advokáta Daniela Lipšica na NAKA. 

"Komunikujem s množstvom ľudí. Pri jednej komunikácii s mojim kamarátom som položil otázky, ktoré sa týkali vyšetrovania kauzy Skripaľ v Salisbury. Ide o pokus o vraždu bývalého ruského agenta. Položil som otázku, nedostal som na ňu odpoveď. To je v rýchlosti k tomu obvineniu. Považujem obvinenie za absurdné a nepodložené," povedal Jaroslav Naď. Spomínaný kamarát je z bezpečnostného prostredia.

"Oznamovateľom je pán Balciar, ako inak," dodal Naď.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy