Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Naď z OĽaNO o obvinení: Informácie si na mňa zbierali odkedy som vstúpil do politiky. Tvrdí, že zákon neporušil
Zdielať na

Naď z OĽaNO o obvinení: Informácie si na mňa zbierali odkedy som vstúpil do politiky. Tvrdí, že zákon neporušil

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Jaroslav Naď z OĽaNO, ktorý je obvinený zo spáchania trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti, sa vyjadril k aktuálnej situácii. Policajti NAKA ho obvinili v Bojniciach, kde bol na diskusii s občanmi. Zadržali mu aj mobil. Naď teraz reaguje na vzniknutú situáciu, tvrdí, že by to neprial ani najväčšiemu nepriateľovi. Sledovať a informácie si mali na neho zbierať niekoľko mesiacov. Ticho neostal ani Matovič, ktorý stál po jeho boku. Obaja však priznali, že obvinený politik išiel po krku šéfa spravodajstva Balciara.

V utorok večer NAKA obvinila Jaroslava Naďa, experta OĽANO pre bezpečnostné otázky z prezradenia utajovaných skutočností. Podľa vyšetrovateľa NAKA sa Naď dopustil trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti tým, že vyžiadané informácie poskytol tretím osobám. Naď ale na túto skutočnosť deň po obvinení reagoval, že si nie je vedomý, že porušil zákon. Na otázku TV JOJ ohľadom jeho bezpečnostných previerok reagoval takto: : "Áno mal som previerku na prísne tajné ale už nepracujem na rezorte obrany a časom tie previerky vypršia. Ak niekto tvrdí, že som niekoho na niečo navádzal, že som porušil zákon, tak to nie. Nech mi teda povedia, kde som porušil zákon, som o tom absolútne presvedčený. Som presvedčený, že som neobdržal utajovanú informáciu a už vôbec som ju nepovedal ďalej," vyjadril sa Naď. 

Obvinený Naď je tieňovým ministrom obrany hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Podľa jeho slov je tŕňom v oku, lebo prináša kauzy. "Vstupom do politiky som sa stal nepriateľom štátu." Na tlačovej konferencii novinárom oznámil, že sa dozvedel, že dňom kedy vstúpil do politiky boli na neho nasadené všetky možné aj nemožné prostriedky na diskreditáciu. "Som šokovaný a nedoprajem to nikomu ani najväčšiemu nepriateľovi, čo všetko urobili a čo všetko chcú spraviť, lebo som sa dostal do politiky," podotkol. 

Naďa teraz vo štvrtok ráno o 9.00 čaká výsluch na NAKA. Po ňom má v pláne viac informovať médiá a verejnosť o jeho obvinení. "Po ňom vám odpoviem a poviem s mojím právnikom viac," vyhlásil. Právnikom obvineného politika je advokát Daniel Lipšic, s ktorým jediným sa mohol v stredu po zadržaní mobilného telefónu skontaktovať. 

Pellegrini zvolal zasadnutie bezpečnostnej rady

Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril, že polícia aj prokuratúra konala v súlade so zákonom.  "Polícia Jaroslavovi N. nielen zabavila mobilný telefón, ale aj vzniesla obvinenie zo spáchania trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. Preto odmietam akékoľvek účelové spochybňovanie práce orgánov činných v trestnom konaní len preto, že sa to niekomu práve politicky hodí," uviedol premiér. Pellegrini tiež požiadal o stretnutie riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara, aby sa informoval "o povahe a rozsahu protiprávneho konania".  

​Premiér počas výjazdového rokovania vlády v Rožňave pred médiami vyhlásil, že rázne odmieta reakciu Matoviča, ktorý okamžite, keď sa to týka jeho spolupracovníka, obvinil policajný zbor z útoku. "Tiež podotýkam, že ako predseda vlády mám právo oboznamovať sa so spravodajskými informáciami Vojenského spravodajstva a Slovenskej informačnej služby. Na základe zistení som sa rozhodol na piatok ráno zvolať vybraných predstaviteľov bezpečnostnej rady, keďže rozsah aktivít obvineného Jaroslava N. zasahuje do bezpečnosti a dôveryhodnosti Slovenskej republiky," dodal premiér.

Igor Matovič ale na slová premiéra promptne a reagoval, a to počas Naďovej tlačovky, kde celý čas stál vedľa neho. "Dnes je 100 dní do volieb a mafia je v panike už 100 dní do volieb. Prečo ich chytá? Lebo sa rysuje, že sa vytvorí kľúčová opozícia," vyjadril sa, pričom podľa neho chce Podla matoviča chce “politická mafia” rozkrádať aj naďalej Slovensko. "Jaro Naď, preto sme hrdý, že tu je, je čestný dobrý človek, ktorý je bojovník proti korupcii. Bojuje s najväčším a najhnusnejším zlom, ktoré rozkráda rezort obrany. Áno išiel po šéfovi vojenského spravodajstva Balciarovi," pokračoval Matovič. 


"Keď zajtra budete vedieť z čoho presne Jara Naďa obvinili, tak verím, že vám bude skôr do smiechu ako do plaču. Pred pár minútami som videl pána Pellegriniho ako sa postavil a hovoril, že je obludné čo pán Naď spáchal. Kde je tu aspoň štipka prezumpcie neviny? Je ako Robert Fico či Robert Kaliňák. To isté ako oni je Pellegini len v ružovom," dodal líder OĽaNO. Zároveň dodal, že týmto dňom obvinený Naď postúpil vysoko na kandidátke OĽaNO, lebo sa potvrdilo, že je dobrý bojovník proti korupcii "a kto nechce dobrých bojovníkov proti korupcii.?" Je to podľa Matoviča len pečiatka kvality. 

Súvisiace články