Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Manželom prišiel od advokáta falošný email o smrti blízkeho. Sľuboval im rozprávkové dedičstvo
Zdielať na

Manželom prišiel od advokáta falošný email o smrti blízkeho. Sľuboval im rozprávkové dedičstvo

PREŠOV / Falošný email a v ňom vymyslené informácie o smrti blízkeho. Manželia z dedinky neďaleko Prešova dostali email od istého advokáta, že sú možní dediči rozprávkovej sumy. Email obsahoval hodnoverné informácie, ale pri hľadaní na internete zistili, že firme, ktorú mal riadiť, šéfuje niekto iný. Navyše človek, ktorý mal zomrieť, je živý a zdravý.

"Som advokát Arturo Martinez. Môj klient, jeho manželka a tri deti sa zúčastnili dopravnej nehody a prišli o život."  Po slovensky napísané i keď trochu kostrbato preložené. Takýto email hľadajúci dedičov sa dostal do rúk ženy s údajmi o jej švagrovi. "Počet detí, manželka, všetko sedelo," povedala Júlia, "milionárska dedička". Podvodník, či podvodníci, predsa všetko nedomysleli. Email o tom, že zdedili milióny, ktoré ich čakajú na účte v zahraničnej banke sa im zdal od prvej chvíle podivný. Hlavne si spomenuli na nedávno medializovaný prípad z okresu Humenné, keď manželia poslali 60 tisíc eur cez medzinárodný finančný prevod aby sa dostali k miliónovému dedičstvu. "Môj brat je živý, zdravý, takže všetko v poriadku," vyjadril sa Martin, "milionársky dedič". 

Kým manželom z Humenného ponúkal údajný advokát dedičstvo 7 a pol milióna dolárov. Tento bol ešte štedrejší. Takmer 19 miliónov dolárov čakajúcich na dedičov v banke. Aby sa k nim dostali mali poslať o sebe osobné a citlivé údaje. To zo strachu odmietli. "Ľudia by mali byť obozretní ak si skutočnú identitu nevedia riadne overiť. Poskytnutie osobných údajov, či peniaze niekomu neznámemu je potrebné si vždy poriadne rozmyslieť," upozornila policajná hovorkyňa Jana Ligdayová .

Podvedení ľudia z Humenného sa dedičstva ani svojich peňazí zatiaľ nedočkali. Manželia od Prešova netušia odkiaľ mali podvodníci meno a disponujú údajmi, ktoré vzbudzujú dôveru. Chcú však varovať ostatných. Podľa nich to podvodníci skúšajú a v ich sieti sa môžu ocitnúť aj takí, ktorí majú problémy a za vidinou dedičstva vidia ich riešenie.

Pozrite si reportáž o podobnom prípade. Ženu oklamali o 60-tisíc eur:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy