Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Zadlženosť slovenských rodín je už neúnosná. Poskytovanie úverov sa opäť sprísni
Zdielať na

Zadlženosť slovenských rodín je už neúnosná. Poskytovanie úverov sa opäť sprísni

BRATISLAVA / Poskytovanie úverov sa opäť sprísni. Národná banka siaha po novom opatrení od budúceho roka, kedže zadlženosť slovenských rodín je už neúnosná. V rámci zhoršujúcej sa ekonomiky by mohli mať mnohí v najbližších rokoch problémy. Úveruchtivých ľudí to síce nepoteší, ale opatrenie schvaľujú aj ekonómovia, či ministerstvo financií.

Slováci sa aj v rámci unijných pomerov zadlžujú veľmi rýchlo, NBS preto od nového roka mení politiku úverovania. Nové podmienky sa dotknú tých najrizikovejších."Majú relatívne nízke príjmy a podľa nášho názoru dostávajú vysoké úvery," vysvetlil Vladimír Dvořáček, člen bankovej rady NBS. "Môže sa stať že firma, kde robia dostane sa do problémov, znížia mu plat o desať percent a v takom prípade by títo ľudia už boli na nule," dodal Ľuboslav Kačalka, ekonomický komentátor Hospodárskych novín. Ešte keby sa k tomu zvýšili úrokové sadzby, ako sa stalo v Česku, tak tu máme rovno problém dvojitý. 

Momentálne je maximálny podiel mesačnej splátky na úrovni 80 percent príjmu dlžníka. To sa od januára zmení. "Znižujeme to na 60 percent. To znamená, že mesačná splátka nesmie prekročit 60 percent mzdy obyvateľa alebo domácnosti," informoval Vladimír Dvořáček. Dotkne sa to 25 percent všetkých úverov. Nnárodná banka tak chce dosiahnuť, aby ľuďom ostalo po splatení splátky viacej prostriedkov na bežné výdavky, alebo na život.

Zmeny síce začnú platiť od januára, nabiehať však začnú pozvoľne a finálne by mali platiť od apríla budúceho roka. Výnimku budú mať okrem toho mladí ľudia do 35 rokov. Návrhy opatrení sú už v medzirezortnom pripomienkovom konaní. "Myslím si, že je veľmi dôležité, aby NBS nastavila tie pravidlá tak, aby sa dosiahol určitý želaný rovnovážny stav," tvrdí minister financií Ladislav Kamenický. 

NBS sa tak chce vyhnúť problémom, ktoré spôsobili aj veľkú hospodársku krízu, aj za tou bolo neuvážené poskytovanie úverov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy