Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Opozičné strany nespojili sily. Sulík ani Kiska sa neobávajú, že by vo voľbách neuspeli
Zdielať na

Opozičné strany nespojili sily. Sulík ani Kiska sa neobávajú, že by vo voľbách neuspeli

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozičné strany sa nedohodli na spoločnej koalícii do parlamentných volieb 2020. Podľa informácií TV JOJ sa vo štvrtok nedohodli aj napriek niekoľkým rokovaniam. Tieto informácie následne verejne potvrdil aj líder strany Za ľudí - Andrej Kiska.

Podľa informácií TV JOJ rokovania stroskotali aj na požiadavke strany Za ľudí, aby bola veľká opozičná koalícia aj s KDH. Podpredseda strany Pavol Zajac nám ale potvrdil, že pôjdu samostatne a na rokovaniach sa nezúčastnili. Samotný Andrej Kiska následne verejne médiám potvrdil toto stanovisko."Do volieb ostáva 100 dní a my sme presvedčení, že dôjde k zásadnej zmene a uvidíme, že štát sa vráti občanom. Do odovzdania kandidátok ostáva týždeň, čo je krátky čas a rozhovory o vytváraní koalície stále prebiehajú," uviedol Andrej Kiska. Dve základné témy volieb sú podľa neho, že vládna strana Smer je pripravená vládnuť s fašistami, čo je obrovské ohrozenie pre krajinu. Druhou z dôležitých tém je práve finančná stránka volieb. "Sme svedkami hádam najdrahšej predvolebnej kampane v histórii. Za účelom získavania hlasov sa míňajú peniaze občanov a z vyrovnaného rozpočtu neostalo nič," poznamenal líder Za ľudí. 

"Od môjho vstupu do politiky som vyjadril jasné presvedčenie o tom,že aby sme porazili vládnu stranu spolu s extrémistami a fašistami potrebujeme ukázať občanom, že je tu vytvorená jasná alternatíva opozičných strán," povedal Andrej Kiska. Aj napriek tomuto presvedčeniu ale verí, že strana Za ľudí by sa nemala spájať s inými stranami. "Strana Za ľudí pôjde do volieb samostatne a nevytvorí žiadne spojenectvo s inou stranou," povedal. Aj napriek tomu, že prvá nádejná koalícia, ktorá sa črtala bola so stranou PS/Spolu. Predvolebné koalície majú totiž podľa Kisku zmysel vtedy, ak spoločný súčet preferencií bude väčší ako súčet preferencií jednotlivých strán. "Treba sa pozerať primárne na to, čo je dôležité pre krajinu, potom pre stranu a až na konci pre jej lídrov," dodal líder Za ľudí. 

Aj napriek tomu, že sa strany nespoja Kiska tvrdí, že odborníci, ktorí tvoria jednotlivé strany by sa mali spájať a riešiť problematiku. "Ukážme ľuďom, v čom sme iní a lepší. Ja verím, že takto o 100 dní budeme vidieť, že do našej krajiny prichádza zmena," dodal Andrej Kiska. 

"Dnešné rokovania opozičných lídrov sa skončili tým, že Andrej Kiska odmietol štvorkoalíciu aj päťkoalíciu," prezentoval stanovisko PS/Spolu aj Martin Burgr. 

Podľa Igora Matoviča sa tým len potvrdilo, že snaha Andreja Kisku od začiatku nebola úprimná, keďže minimálne od víkendu vedel, že KDH na koalíciu nepristúpi. 

Prostredníctvom sociálnych sietí sa stroho vyjadril aj líder SaS Richard Sulík. 

Následne sa Richard Sulík ale vyjadril aj verejne. "Za stranu SaS chcem povedať, že sme spravili všetko pre to, aby sa demokratická opozícia spojila. Presne pred mesiacom Andrej Kiska navrhol vytvoriť koalíciu. Táto možnosť sa naskytla dnes. Musím ale konštatovať, že Andrej Kiska definitívne zavrhol možnosť vzniku štvor alebo päťkoalície," uviedol líder SaS.

Richard Sulík zároveň potvrdil, že SaS pôjde do volieb samostatne: "Sme na to pripravení, máme najlepšiu kampaň a skvelých ľudí. Pred štyrmi rokmi sme rovnako boli pod hranicou zvoliteľnosti a nakoniec sme mali 12 %. Množstvo voličov je nerozhodnutých a my nemáme obavy, že budeme v parlamente."  Lídeer SaS, ale tvrdí, že toto rozhodnutie absolútne nenarušilo možnosti vzájomnej spolupráce "Naše vzťahy s Andrejom Kiskom toto rozhodnutie neovplyvnilo a verím, že po voľbách spolu vytvoríme slušnú vládu, akú si Slovensko zaslúži," dodal Richard Sulík. 

Opoziční lídri sa vo štvrtok stretli, aby prejednali možnú spoluprácu. Stretnutie pre TV JOJ potvrdil Andrej Kiska po rokovaní predsedníctva strany Za Ľudí.

Na spomínanom rokovaní prijali jednohlasné stanovisko k tomuto postupu. Konkrétnejší byť líder strany Za ľudí nechcel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy